Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

10-ий Одеський кінофестиваль оголосив переможців

За інформацією прес-служби Держкіно, 10-ий Одеський кінофестиваль оголосив переможців.
10-ий Одеський кінофестиваль оголосив переможців. Фото: ОМКФ

Урочиста церемонія закриття 10-го, ювілейного Одеського міжнародного кінофестивалю відбулася 20-го липня в Одеському академічному театрі опери та балету. Традиційно, фестиваль пройшов за підтримки Державного агентства України з питань кіно.

Головними переможцями фестивалю, яких визначають глядачі, цьогоріч стали українські фільми.
Так, стрічка ʺДодомуʺ кримськотатарського режисера Наріман Алієв розділила Ґран-прі у Міжнародній конкурсній програмі з грузинсько-шведською картиною Левана Акіна ʺА потім ми танцювалиʺ. А Ґран-прі у Національній конкурсній програмі отримала створена за підтримки Держкіно картина ʺМої думки тихіʺ режисера Антоніо Лукіча. Ця нагорода на ОМКФ вручалася вперше.

Крім того, фільм ʺМої думки тихіʺ виборов ще 3 нагороди Національного конкурсу: диплом ФІПРЕССІ за найкращий український повнометражний фільм; ʺЗолотий Дюкʺ за найкращу акторську роботу, який отримала Ірма Вітовська-Ванца, та Спеціальну згадку журі, присуджену актору Андрію Лідаговському.

Дипломом ФІПРЕССІ нагородили й створену за підтримки Держкіно короткометражну стрічку ʺУ нашій синагозіʺ режисера Івана Орленка. А найкращим українським короткометражним фільмом, за версією журі Національного конкурсу, стала незалежна картина режисерки Оксани Казьміної ʺСекрет, Дівчинка та Хлопчикʺ.

Найкращим повнометражним фільмом визнали документальну стрічку ʺТато - мамин братʺ. Ця ж картина перемогла й у номінації ʺНайкраща режисерська роботаʺ, тож Вадиму Ількову вручили два ʺЗолотих Дюкаʺ.

Цікаво, що всі повнометражні стрічки, які увійшли до Національної конкурсної програми, були створені за підтримки Держкіно.

ʺНаше кіно досягло того рівня, коли на міжнародному кінофестивалі глядачі стоять у довгих чергах, щоб потрапити на українську стрічку, потім сидять на східцях у вщент заповненому залі, і не лише досиджують до кінця, а довго аплодують творцям стоячи. Я вітаю з цим всіх українських режисерів, які показали на ОМКФ свої роботи, і пишаюся тим, що Держкіно допомогло цим фільмам з’явитися. Також дякую організаторам за те, що цьогорічний фестиваль пройшов на дуже високому рівні!ʺ, – зазначив голова Держкіно Пилип Іллєнко.

11-ий ОМКФ пройде з 10 по 18 липня 2020-го року. Про це оголосила Президент фестивалю Вікторія Тігіпко.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ