Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

11 березня у Львівській філармонії концертна програма пам’яті Тараса Шевченка

11 березня, у неділю,у Львівській філармонії пройде концертна програма пам’яті Тараса Шевченка. Автор сценарію – народний артист Григорій Шумейко. З цієї нагоди ми попросили пана Григорія відповісти на кілька запитань.

Ви є автором сценарію Концертної програми, пам’яті Тараса Шевченка у Львівській філармонії, що вклали у цей проект?

– Епіграф філармонійної програми «Жива душа, поетова святая» вичитана і відчута власне з творів Тараса Шевченка («Живе душа поетова святая, живе у святих його речах»). Тут немає пафосу.Ці речі давно стали найціннішими для кожного свідомого громадянина не тільки України. У багатьох містах планети є пам’ятники Тарасу Шевченку, що є свідченням унікальності поета серед світових геніїв.Навіть той, хто Тараса Григоровича не знає і сьогодні вперше відкриє поета, той відкриє для себе Всесвіт, космічну симфонію любові до свого народу, до людини, глибину осмислення та буття, суті покликання називатисялюдиною. Кожен, хто звертається до творів Шевченка, знайде для себе щось необхідне, як підтримку у життєвих негараздах.

– Як Ви уклали програму Концерту?

– У програмі Концерту безмежне багатство творчості Великого Кобзаря. Геніальні, глибинні таневичерпні балади і поеми; поетичні твори та пісні, написані на його слова; фрагменти листів, виписки з щоденника поета. Україна не могла не продовжити шлях, прокладений Шевченком до самих себе та людства. Офірність його життя і творчості підхоплена пізнішими поколіннями видатних поетів. Тому звучатимуть також твори, написані про нього.

Програма Концерту покаже Кобзаря з іншого боку, відкриє щось нове про нього. Проаналізує, скільки творів поетичних, живописно-графічних написано поетом. Дізнаємося, яку музику він любив, що читав та над чим мислив. Акцентуватимемо на Величі Духа поета. Ця Велич звучатиме у гарній музичній, пісенній та поетичній атмосфері. Я особисто охоче долучився до цього проекту.

У попередньому проекті із хоровою капелою «Дударик» ми виконували поему «Гамалію».На цьому концерті, крім пісень на слова Т. Шевченка у виконанні солістки філармонії Ольги Фенюк та тріо «Крайня хата», прозвучить кантата «Світе тихий – Чигирине» для читця, солістів та оркестру, яка буде виконуватися чудовими бандуристами, заслуженими артистами України Тарасом Лазуркевичем та ОлегомСозанським у супроводі Академічного інструментальгного ансамблю «Високий замок». Всі музиканти, які виступатимуть, об’єднані чутливим і трепетним ставленням до творчості Тараса Шевченка. Кобзар об’єднує різні народи в різних континентах.

– Шевченко – це дороговказ, який не дасть заблукати. Ким є для Вас Великий Кобзар?

– Хтось дуже змістовно, наповнено і глибоко сказав: «Шевченко – це наше все». Короткі слова, але в них бездонний, всеохопний зміст. Тарас Григорович увібрав у себе те, що модно зараз називати «код нації». Леся Українка сказала про нього: «За свою любов він тяжкі дістав кайдани». Його любов буде зігрівати ще не одне покоління, доки існує хоч один читаючий українець. Щоразу по-новому я відкриваю Шевченка. Шевченко розумів народну пісню і шедеври музикальної культури багатьох композиторів Європи. Геній Шевченка безмежний у духовному прояві, етиці людського серця, душі осягнення мистецьких цінностей.Хтось жартуючи сказав: «До Шевченка треба йти все життя і завжди повертатися до нього знову і знову». Ця величина, тримає нас духовно, етично, по найвищих мірках критеріїв людських.

– Що для Вас класична музика і чи часто відвідуєте Львівську філармонію?

– Я точно знаю, що класична музика, так само як Біблія та Шевченків «Кобзар», зможуть без мене обійтись, але я без них не живий.Це те, що тримає мене у цьому житті. Російський класик сказав: «Музика поступається любові, але й любов – мелодія». Я у захопленні від Львівської філармонії.

Підготувала Оля Максим’як.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ