Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

11-й рік в Україні триває епідемія туберкульозу — Ігор Герич

13 квітня 2006 року у Головному управлінні охорони здоров’я Львівської облдержадміністрації відбулося засідання «круглого столу» на тему «Проблеми боротьби з туберкульозом у Львівській області та шляхи їх вирішення», за участі керівників фтизіатричної служби Львівської області, санепідслужби тощо. Як зазначив начальник ГУОЗ ЛОДА Ігор Герич, 11-й рік в Україні триває епідемія туберкульозу, і це проблема, яка не вирішується миттєво, потрібно кілька років, щоб призупинити поширення цієї хвороби.
«Це достатньо жорстка проблема, яка несе за собою економічні затрати, — зазначив Ігор Герич. —  Лише в 2004 році витрати становили понад 2,5 млн доларів. Це, зокрема, витрати на лікування, утримання медичних установ».
«На сьогодні ми маємо цілу низку акцій, державних рішень, які проведені на рівні Верховної Ради та на рівні Президента, а також напрацьовано багато комплексних  заходів по боротьбі з туберкульозом. Слід сказати, що Національна програма по боротьбі з туберкульозом, яка завершилася у 2005 році, визнана як неефективна та проблемна, і така, що з різних причин не дала очікуваних результатів», — додав Ігор Герич.
Як повідомила головний позаштатний фтизіатр Львівської області Галина Шершун, у першому кварталі 2006 року порівняно з аналогічним періодом 2005 року захворюваність на туберкульоз в області дещо зменшилася: всі форми туберкульозу — на 6%; туберкульоз легень — на 10%; захворюваність дітей — на 17%.
Певна позитивна динаміка цих показників відбувається на тлі низького рівня бактеріологічної діагностики туберкульозу, що може бути однією з причин його недовиявлення; збільшення кількості рецидивів, що є наслідком недостатньої ефективності лікування хворих на туберкульоз.
Серед основних проблем, які потребують негайного вирішення, є забезпечення протитуберкульозних закладів кадрами відповідно до штатних нормативів; тубкабінетів лікарями-фтизіатрами і патронажними медсестрами, а лабораторій — лікарями-лаборантами і бактеріологами; підвищення рівня мікроскопічної і бактеріологічної діагностики туберкульозу.
Для реалізації запланованих заходів, котрі мають на меті підвищити ефективність профілактики, виявлення, діагностики та лікування туберкульозу необхідно, зокрема, продовжити і завершити вже розпочаті ремонти стаціонарних відділень Дрогобицького і Стрийського тубдиспансерів, будівництво спального корпусу в дитячому тубсанаторію Журавно, Жидачівського району; запровадження примусового лікування осіб соціально-дезадаптованих, хворих на туберкульоз, зумовить потребу створення тубстаціонару закритого типу; відновлення статусу Червоноградського тубдиспансеру, з визначенням бази для передислокації стаціонарного відділення; цільове фінансування протитуберкульозних заходів.  
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ