Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

12 років тому від раку помер фронтмен гурту "Брати Гадюкіни" Сергій "Кузя" Кузьмінський

3 серпня 2009-го року в Києві на 47-му році життя від раку гортані помер вокаліст легендарного львівського гурту "Брати Гадюкіни" Сергій "Кузя" Кузьмінський.
Сергій "Кузя" Кузьмінський, фото з відкритих джерел

Народився Сергій  3 жовтня 1962 р. у Львові. У 1970-тих регулярно відвідував "Святий Сад" - місце, де "тусувалися" всі тодішні неформали міста. "Сад" був розташований на території Храму Святого Архистратига Михаїла, який радянська влада переробила на склад. 

Захоплення музикою почалося з концерту Чеслава Ніемена. Згодом хлопака почав слухати "Pink Floyd", "Tangerine Dream" тощо. Трохи пізніше у нього з’явився власний синтезатор Minimoog. Кузя намагався навіть щось записувати на чотириканальний магнітофон «Ростов». Багато грав на весіллях, а на тусовках і гулянках крутив музику.

У лютому 1985 ув'язнений за звинуваченням у незаконному виробництві та зберіганні наркотичних засобів без мети збуту; звільнився в серпні 1987 року.

А упродовж 1988-1994 рр. тривав його "зоряний час", адже саме тоді Сергій був лідером легендарного українського рок-гурту «Брати Гадюкіни», з яким записує чотири студійні альбоми.

У 1990-х лікувався в Бельгії від наркотичної залежності. Йому вдалося "злізти з голки", хоча деякі очевидці стверджують, що Кузя продовжував бавитися легкими наркотиками.

З кінця десятиліття перебирається до Москви, де займається електронною музикою. У 2002 році визнаний найкращим діджеєм Росії в жанрі psy-trance.

У 2006 вирішує припинити кар'єру діджея і повністю зосередитися на написанні власної музики у стилях: psychedelic chillout, neojazz, tech house.

Також у тому ж році дає концерт з "Гадами" у київському "Палаці спорту", який незважаючи на 28-градусний мороз був вщерть забитий людьми.

У 2009-му перед смертю він заспівав ще кілька концертів з гуртом, а 3 серпня - помер.

Прощалися з Кузьою у львівській "Дзизі", а поховали 6 серпня на 50 полі Личаківського кладовища.

5 жовтня 2012 року іменем Сергія Кузьмінського названо вулицю у місті Мостиська на Львівщині.

6 жовтня 2016 року на фасаді будинку № 8 на вул. Гетьмана Сагайдачного в Тернополі, де жив і творив Сергій Кузьмінський, співавтор пісні «Файне місто Тернопіль», відкрили анотаційну таблицю.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ