Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

12 січня - День українського політв’язня

«12 січня ми відзначаємо День українського політв’язня. Саме у цей день 1972 року в Україні розпочалася «друга хвиля» (після «першої хвилі» у 1965 році) масових арештів української інтелігенції, найбільше - у Львові», - зазначає голова Львівської крайової організації Української партії Олег Канівець.

Нагадаємо, що День українського політв’язня на пропозицію В’ячеслава Чорновола відзначався в політичних таборах і тюрмах та на засланні 12 січня, починаючи з 1975 р.. У день початку другої хвилі арештів 1972 року політв’язні подавали політичні заяви і на знак протесту проти репресій, порушень прав людини, жорстокостей режиму, оголошували одноденне голодування. На знак солідарності українців підтримували політв’язні інших національних громад.

За словами пана Канівця, шістдесятники продовжили свою боротьбу по тюрмах та засланнях, пишучи й там самвидав, борючись за статус політв’язня, захищаючи свою честь і гідність української нації. Значущість українських дисидентів не викликає сумнівів. Їх підтримало і старше покоління – повстанці, які досиджували терміни і мали в таборах авторитет найстійкіших борців. Шістдесятники заслужили моральної підтримки демократичного світу, через них світ довідався про Україну, яка бореться.

«Саме шістдесятники, а через 5 років після їх арешту Українська Гельсінська Група, поставили українське питання у контексті протиборства тоталітарного СССР і демократичного Заходу. Їх справу продовжила Українська Гельсінська Спілка, з якої виросли перші офіційні українські партії - Українська республіканська партія та Українська християнсько-демократична партія. Я з початку створення УХДП протягом 11 років перебував у лавах цієї партії, тісно співпрацюючи із її засновниками – Петром та Василем Січками», - зазначає Олег Канівець.

«Сьогодні ми схиляємо голови перед тими, хто жертвував своєю свободою, сім’єю, а часто самим життям заради здобуття Україною незалежності. Однак не забуваймо, що не такою Україну бачили у своїх мріях колишні політв’язні – адже сьогодні владний режим повертається до совєтської практики боротьби з інакомислячими, ув’язнюючи опозиційних лідерів, влаштовуючи політично заангажовані судилища над Юлією Тимошенко, Віталієм Луценком та іншими. Будьмо пильними, об’єднуймо наші зусилля і політичні опозиційні сили, чинімо організований спротив політичним репресіям сучасного владного режиму. Лише спільними зусиллями ми зможемо подолати цей постсовєтський режим, відновити ідеали свободи, незалежності та демократії в Україні», - наголошує голова Львівської крайової організації Української партії.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ