Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

13 кілометрів пішки, або На Львівщині діти 40 днів не ходили до школи?

Батьки дітей із села Миколаєва Пустомитівського району Львівської області від вересня минулого року самотужки доправляють дітей на навчання до школи, що в сусідньому селі Чижиків. Про це вчора, 26 січня, під час звіту департаменту освіти та науки Львівської ОДА повідомила мама одного школяра.

Як зазначила жінка, їхня школа стала «жертвою реорганізації».

«Рівний доступ до освіти – це головне правило у світі, і Конституція України гарантує це право  для наших дітей. Але наша школа була реорганізована до рівня першого ступеня – через малу кількість дітей, у нас не було 25 учнів. Однак з вересня минулого року нам не був організований доїзд до іншої школи, як би це мало бути. Восьмеро дітей мали діставатись хто як міг, хаотично. Згодом на себе взяв відповідальність міський голова Чижикова, який організував  доведення. Однак 40 днів першого семестру наші діти не відвідували школу. Хто нестиме відповідальність? Чи вісім дітей для нашої держави – це занадто мало?», - заявила матір.

У відповідь директор департаменту освіти та науки Львівської ОДА  Любомира  Мандзій зазначила: «Я не хочу вірити в те, що діти не ходили до школи 40 днів.  Я обов’язково відвідаю Миколаїв».

До пояснення попросили начальника відділу освіту Пустомитівської РДА Мирославу  Лісну. За її словами, реорганізація школи у селі Миколаєві пройшла ще у серпні. Однак виникли певні труднощі.

«Нині ми проводимо тендер на шкільний автобус, який відбудеться 4 лютого. Тендер переноситься  вже втретє і не з нашої вини. Довезення  дітей організоване сільським головою Чижикова. Кілька разів дітей підвозив один з вчителів на добровільних засадах. Також є ще один вихід із ситуації – це домовлятись з перевізником. Проте батьки не згодні, щоб діти доїжджали рейсовим автобусом. Не можна говорити, що діти зовсім не відвідували школи, перевірте журнал відвідуваності учнів», - заявила Мирослава Лісна.

Натомість мати школяра заперечила їй у відповідь: «Свого часу Мирослава Михайлівна запевнила, що 17 січня буде автобус.  Ми чекали всі канікули. У понеділок, 23 січня, за нашими дітьми ніхто не приїхав. І сьогодні, 26 січня, наші діти після школи 13 км йдуть пішки додому. Як це може бути?»

Перший заступник голови Львівської обласної ради Парасковія Дворянин сказала: «Тиждень тому в нас була стратегічна сесія: що робити з освітою. Мені здається, що цей трикутник: вчитель, учень і батьки мав би бути реалізований. Ми дуже прикрито дізнатись про все це. Туди виїжджав наш депутат Галина Бордун. Ми дізнались, що діти 40 днів не ходять до школи. Чи ви собі уявляєте таке в Німеччині та у Польщі. А навіть не знаю, щоб сталось з тими керівниками, якщо б така ситуація сталась. Ми на початку року виділили гроші на автобус – 52 мільйони гривень, якщо я не помиляюсь. Я вважаю, що ця історія з автобусами є абсолютно провальна, тому ми  з Любомирою Михайлівною мусимо сідати і думати, чому  так сталось. І я би хотіла почути проте, як завтра діти мають дістась до школи. Щоб був порядок, ми повинні ставити питання саме так».

Нагадаємо, що від 18 січня 2016 р. діє Постанова Кабінету Міністрів України №15, в якій зазначено: “За рахунок освітньої субвенції не здійснюється з 1 вересня 2016 р. фінансування загальноосвітніх навчальних закладів (крім закладів початкової школи), кількість учнів у яких становить менше 25 осіб”.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ