Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

14 березняу Львові відбудуться «Коралівські вечорниці на Явдохи»

14 березняу Львові відбудуться «Коралівські вечорниці на Явдохи». В програмі заходу заплановано закликання весни, топтання рясту. Цього разу танців не передбачається, оскільки триває Великодній піст. Вхід вільним. Про це повідомила прес-служба Львівської міської ради.

«Перші коралівські вечорниці відбулися гарно, успішно, весело, з дуже позитивними відгуками. Вони відбулися 15 лютого на Стрітення в Палаці мистецтв. Їхвідвідали близько 300 людей. І зараз ми хочемо запросити всіх львів’ян і гостей Львова на другі «Коралівські вечорниці на Явдохи», де будемо закликати весну, оскільки 14 березня – це перший день весни за старим стилем», – коментує організатор концерту Галина Похилевич.

«Вечорниць раніше проводилося досить багато. Були святкові вечорниці, що проводилися з нагоди якогось свята. Вечорниці на будень проводилися весь час, адже вечорниці були не лише для відпочинку, але й для праці, де дівчата й хлопці здобували якихось вмінь, які їм були необхідні – прясти, шити, вишивати, в’язати. Тому й ми запланували вечорниці в піст. Вони будуть простіші, адже звичайно, що в піст ніхто не танцював. Але будуть такі речі, як закликання весни, будуть веснянки, обряди, які проводжають зиму, топтання рясту, ігри і забави, пов’язані із підготовкою до сільськогосподарських робіт – будемо квасолю теребити, кукурудзу лущити, вчитися правильно лущити часник. Це все буде у ігровій формі. Попередній план на цей рік є наступним – 14 березня відбудуться «Коралівські вечорниці на Явдохи», 20 квітня – «Коралівські вечорниці на Великдень», 24 травня – на Вознесіння теж будуть гаївки, веснянки, 10 червня – Трійця, будуть пісні, обряди, 11 липня – на свято Петра і Павла, будуть співатися петрівські пісні, 21 вересня – буде свято врожаю – жнивні пісні, 14 жовтня – будуть вечорниці на Покрову з танцями, 21 листопада – вечорниці на Михайла. І 13 грудня будуть андріївські вечорниці – гадання, кусання калити. Так коротенько план на цей рік», – коментує Лариса Лукашенко, учасниця гурту «Коралі».

Довідка:

Гурт автентичної музики «Коралі» був заснований у 2001 році у Львові. Мета створення – відродити та продовжити народну музичну традицію, оживити старовинні мелодії, більшість яких записані самими учасницями гурту у багатьох фольклорно-етнографічних експедиціях. В репертуарі колективу багато обрядових та необрядових народних пісень із різних етнографічних регіонів України, деякі виконуються в супроводі музичних інструментів (скрипка, телинка, бубон, дзвіночки). При виконанні колектив старається відтворити діалектичні особливості мови та манери співу, звіночки). При виконанні колектив старається відтворити діалектичні особливості мови та манери співу.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ