Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Здоров'я

14 червня – Всесвітній день донора крові

На Львівщині понад 24 тисячі людей безкоштовно здали кров і таким чином врятували життя хворим. За даними Львівського обласного центру крові, донори є у всіх сфрах суспільства. Про це повідомила прес-служба Головного управління охорони здоров’я Львівської ОДА.

Щорічно, 14 червня відзначається Всесвітній день донора крові. Шість років тому Всесвітня організація здоров’я започаткувала це «свято» на знак подяки тим людям, котрі добровільно дарують кров, щоб зберегти чиєсь життя. В цей день в 1968 році народився Карл Ландштейнер, австрійський лікар, імунолог, який отримав в 1930 році Нобелівську премію за відкриття груп крові людини.

Мільйони людей вдячні за своє життя донорам, людям, яких вони ніколи не зустрічатимуть, людям, які добровільно і без будь-якої нагороди дарують кров. Кров використовується в багатьох галузях медицини. Уявити собі сучасну медицину без використання препаратів донорської крові неможливо.

Достатність крові може бути досягнуто істотним зростанням людей, які здають кров регулярно і на добровільній основі.

Служба крові  Львівської області  заснована у 1945 році і на даний час представлена Львівським обласним центром крові, Сокальською та Дрогобицькою філіями та 27 відділеннями трансфузіології,  які функціонують в центральних, районних та міських лікарнях. За даними Львівського обласного центру крові у 2009 році більш як 24 000 донорів здали безкоштовно кров і врятували життя хворим. Серед них працівники всіх сфер народного господарства: студенти, робітники, військовослужбовці. У багатьох випадках, почувши інформацію про врятоване життя і необхідність у здачі крові певної групи, люди виконують цю почесну місію — місію врятування життя. На даний час установами служби області  виготовляються і використовуються великий спектр  компонентів та препаратів крові, які необхідні для лікування хворих при найрізноманітніших захворюваннях: еритроцитарна маса, свіжозаморожена плазма, альбумін, гамаглобуліни направленої дії, кріопреципітат, полібіолін.

Основним завданням проведення Всесвітнього дня донора не є привернути увагу донорів крові тільки на 14 червня, але створити ширше усвідомлення  важливості добровільної дії, пожертвування і заохочування більшої кількості людей стати регулярними донорами. Зокрема, здорових донорів, які вже здавали кров, коли це було потрібно члену сім’ї або близьким. Це також є пропаганда здорового способу життя серед донорів крові.

Проведення Всесвітнього Дня донора  крові  організовується міжнародними організаціями, що забезпечують розвиток  безпечного донорства у всьому світі: ВООЗ, Міжнародна Організація Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, Федерація донорів крові та Міжнародна організація переливання крові, мета яких є планування  глобальних подій, щоб відзначити світовий день донора на національному рівні.

У цьому році ВООЗ і партнери закликають громадськість кожної країни приєднатися до кампанії Всесвітнього дня донора крові та "Забарвити світ в червоний колір". З цією метою символічно забарвити в червоний колір, закрити червоним матеріалом або підсвітити червоним світлом пам`ятники, популярні визначні пам`ятки та будівлі; включати до сценографії артистичних, культурних або музичних заходів тему червоного кольору; або формувати "краплі людської крові" в популярних громадських місцях.

У Всесвітній День донора крові  ми вдячні тим людям, які проявляють гуманність, добровільно стають в ряди донорів, здають кров і врятовують життя багатьом хворим і потерпілим.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ