Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

14 листопада - Всесвітній день боротьби з діабетом

Як інформують у прес-службі Центру громадського здоров’я, 14 листопада у всьому світі відзначають день боротьби з діабетом.

Діабет – це хронічне захворювання, при якому підшлункова залоза не виробляє достатньої кількості інсуліну або ж організм не може ефективно використовувати вироблений інсулін. Діабет входить до трійки захворювань, які найчастіше спричиняють інвалідизацію населення та смерть, оскільки призводить до ампутації кінцівок, втрати зору, ниркової недостатності та провокує серцево-судинні захворювання.

За даними ВООЗ, за останні 30 років поширеність діабету у світі зростає. Відповідно до останніх данних на цукровий діабет хворіють близько 425 мільйонів людей.

Метою Всесвітнього дня боротьби з діабетом є підвищення поінформованості про діабет, а саме яким чином можна запобігти розвитку цієї хвороби. За прогнозами медиків, хвороба до 2030 року стане сьомою найпоширенішою хворобою на планеті. Цьогорічна тема Всесвітнього дня боротьби з діабетом – ʺСім’я та діабетʺ.

Характерні симптоми діабету: стійке підвищенням рівня глюкози у крові, що може виникнути у будь-якому віці і продовжуватися протягом всього життя. Чітко прослідковується спадкова схильність, однак реалізація цього ризику залежить від дії багатьох факторів, серед яких лідирують ожиріння та гіподинамія. Розрізняють цукровий діабет 1 типу чи інсулінозалежний і цукровий діабет 2 типу чи інсулінонезалежний.

Пам'ятайте, що завдяки вчасно розпочатому лікуванню та профілактичних заходах, хворі на діабет можуть прожити довге та якісне життя. Воно передбачає не лише регулювання глюкози у крові, але також контроль факторів ризику розвитку ускладнень, наприклад як високий артеріальний тиск та підвищений рівень холестерину.

Також профілактика діабету полягає у простих заходах з підтримки здорового спосібу життя:

  • досягнути нормальної ваги тіла та підтримувати її;
  • приділяти час регулярній фізичній активності;
  • дотримуватись здорового харчування та зменшувати кількість цукру і насичених жирів;
  • відмовитись від паління та не зловживати алкоголем.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ