Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

14 січня - 130-річчя з дня народження Івана Огієнка

14 січня ми відзначаємо 130-у річницю з дня народження професора Івана Огієнка – Митрополита Іларіона - українського вченого, політичного, громадського і церковного діяча, мовознавця, історика церкви, педагога, дійсного членаНаукового Товариства ім. Тараса Шевченка. Про це нагадують у Львівській крайовій організації Української партії.

Іван Огієнко багато років присвятив роботі в галузі освіти, викладав у Київському комерційному інституті та Київському університеті, у 1918 році виступив засновником і став першим ректором Кам'янець-Подільського державного українського університету. 5 січня 1919 Огієнка призначено міністром освіти УНР. Викладацькою діяльністю займався і на еміграції у Польщі.

Іван Огієнко – видатний діяч Церкви. 14 січня 1918 він виступив на Всеукраїнському Церковному Соборі у Києві з доповіддю «Відродження Української Церкви», в якій аргументовано довів право Української церкви на самостійне існування. 1919—1920 — міністр віросповідань УНР. 9 жовтня 1940 Іван Огієнко пострижений в чернецтво в Яблочинському Свято-Онуфрієвському монастирі, а вже 19 жовтня 1940 на Холмському Соборі був висвячений (під ім'ям Іларіона) єпископом Холмським і Підляським, з 16 березня 1944 - митрополит. Належав до Української Автокефальної Православної Церкви. Активно співпрацював з уніатською церквою. 8 серпня 1951 на Надзвичайному Соборі у Вінніпезі обраний предстоятелем Української Греко-Православної Церкви у Канаді і митрополитом Вінніпегу. Іван Огієнко доклав чимало зусиль для організації та розбудови українського національно-культурного та релігійного життя у Канаді.

Іван Огієнко – визначний вчений. Справою його життя став переклад Біблії, над яким він працював протягом 20 років і який до сьогодні є неперевершеним надбанням українського народу. У колі наукових інтересів ІванаОгієнка як мо­вознавця були проблеми кириличної палеографії, історії старослов'янської та української мов, будови, стиліс­тики та культури української мови, питання українського пра­вопису. В 1995 в Україні заснована премія імені Івана Огієнка у галузі літератури, культури, мистецтва й науки.

Віддаючи належну шану Івану Огієнку – Митрополиту Іларіону – пам’ятаймо, який неоціненний внесок він зробив у скарбницю української науки і культури, Української Церкви, уполітичне та громадське життя української нації, - наголошують у Львівській крайовій організації Української партії.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ