Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

14-річна Марічка Музичук має шанс вибороти призове місце на чемпіонаті з шахів у Південній Пальмірі

Квартет львівських шахістів невдало виступив на чемпіонаті України в Полтаві, склад призерів якого ми дізнаємося найближчими вихідними. Натомість в Одесі в жіночому турнірі боротьбу за національний титул продовжує 14-річна Марічка Музичук зі Стрия.
У ці дні увага вітчизняних шанувальників шахмат прикута до Полтави та Одеси, де тривають „чорно-білі” баталії чемпіонату України. Чоловічий турнір, призовий фонд якого становить 72 400 гривень, з яких 15 тисяч дістануться переможцю, триває в Полтаві, а в Південній Пальмірі титул виборюють представниці прекрасної статі.
Боротьбу за титул найсильнішого шахіста країни нинішнього року на сцені Центру дозвілля та мистецтв Полтавського університету споживчої кооперації України розпочало 32 учасника, які змагаються за „нокаут-системою” з вибуванням у п’ять раундів. Серед претендентів на нагороди було і четверо львів’ян. На жаль, мусимо констатувати, що вже після другого кола, в якому визначалися учасники чвертьфінальної стадії, галичани завершили свої виступи в чемпіонаті. Проте оцінка виступу кожного з наших земляків не може бути однаковою.
Зокрема, не може бути жодних претензій до наймолодшого учасника чемпіонату 14-річного майстра спорту Ярослава Жеребуха (рейтинг – 2321), для якого завоювання права зіграти в фінальній частині національного чемпіонату вже є неабияким досягненням. Та й суперник у нього вже на старті, в 1/16 фіналу дістався надзвичайно потужний – рейтинг-фаворит чемпіонату, олімпійський чемпіон-2004 в складі збірної України Павло Ельянов (2658) з Харкова. То ж немає нічого дивного в тому, що Ярослав зазнав поразки з рахунком 0:2.
У протистоянні з 19-річним гросмейстером з Дніпропетровська Ярославом Зінченком (2503) невдача спіткала 33-річного галичанина Ореста Грицака (2542), який не встояв під „білою” атакою суперника – 0,5:1,5. Зрозуміло, що в Полтаві досвідчений львів’янин розраховував на значно кращий виступ.
На цій же стадії змагань припинила свої виступи в Полтаві і єдина на турнірі представниця слабкої статі, 16-річна вихованка львівської школи шахів, а нині донеччанка Катерина Лагно (2459). В матчі з харківським майстром Юрієм Дроздовським (2561) вона поступилася в додаткових партіях, у яких суперники грали в швидкі шахи з контролем часу по 15 хвилин – 1,5:2,5.
Так сталося, що вже в першому раунді доля звела двох наших земляків – 16-річного майстра спорту Мартина Кравціва (2446) та 19-річного гросмейстера, бронзового призера цьогорічної молодіжної першості світу (U-20) Юрія Криворучка (2581). Саме з останнім були пов’язані головні медальні  сподівання вболівальників міста Лева у Полтаві. Проте в львівському дербі цього разу сталася несподіванка. В двох основних партіях кожен з шахістів здобув перемогу, граючи білими фігурами. А от в додаткових швидких шахах Кравців спочатку встояв чорними, а потім, маючи перевагу права першого ходу, довів справу до сенсаційної перемоги – 2,5:1,5.
На жаль, на більше Мартина в Полтаві не стало. В 1/8 фіналу наш земляк після трьох нічиїх поспіль чорними фігурами програв своєму ровеснику, одному з найталановитіших юних гросмейстерів світу донеччанину Юрію Кузубову (2559) – 1,5:2,5. Отож серед призерів цьогорічного чемпіонату України львів’ян, на жаль, ми не побачимо.
На відміну від чоловіків, жінки нагороди чемпіонату України виборюють в круговому турніру, в якому грає 12 шахісток. Склад учасників дуже сильний. Достатньо сказати, що до Одеси практично повним складом (немає лише Катерини Лагно, яка вирішила змагатися з чоловіками в Полтаві) приїхала збірна України, яка носить титул олімпійських чемпіонів-2006. Зрозуміло, що саме представниці Херсону Наталя Жукова (2456) і Інна Гапоненко (2448) та харків’янка Анна Ушеніна (2430) вважаються головними претендентами на нагороди. Проте шанувальники шахів Львівщини сподіваються побачити серед призерів і єдину представницю нашої області, наймолодшу учасницю турніру 14-річну Марічку Музичук (2278) зі Стрия.
Наразі зіграно два тури. Музичук обидві стартові партії завершила внічию. Спочатку вона білими не зуміла зламати супротив киянки Катерини Должикової (2334), а потім чорними встояла під тиском Галини Бреславської (2176) з Харкова. Отож у Марічки одне очко і вона на півочка відстає від лідерів – Гапоненко, Должикової, Жукової та Ушеніної. Проте найцікавіше в Південній Пальмірі ще попереду.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ