Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

14-річна Марічка Музичук посіла шосте місце на жіночому чемпіонаті України з шахів

14-річна шахістка зі Стрия Марічка Музичук посіла високе шосте місце на жіночому чемпіонаті України, який завершився в Одесі.
Після невдалого виступу львівських шахістів на чоловічому чемпіонаті України в Полтаві, галицькі шанувальники найдревнішої гри в світі сподівалися на успішний виступ 14-річної Марічки Музичук зі Стрия, єдиної представниці Львівщини у жіночому турнірі, який минулого тижня фінішував у Одесі. Одразу зазначимо, що в Південній Пальмірі, так само, як і в Полтаві, було зафіксовано чимало несподіванок.
На відміну від чоловіків, які титул найсильнішого шахіста країни визначали за так званою нокаут-системою, представниці прекрасної статі національний титул виборювали за класичною коловою системо. До Одеси приїхало 12 шахісток, серед яких була майже в повному складі і національна збірна України, яка в нинішньому році вперше в історії виборола „золото” Всесвітньої шахової олімпіади. До Південної Пальміри, віддавши перевагу чоловічому чемпіонату, не приїхала лише вихованка львівської шахової школи, а нині донеччанка Катерина Лагно. Зрозуміло, що саме представниці Херсонщини Наталка Жукова і Інна Гапоненко, а також харків’янка Анна Ушеніна вважалися головними фаворитами турніру.
Проте вже з перших турів стало зрозуміло, що намір втрутитися в боротьбу за нагороди мають й інші шахістки. Приємно відзначити, що серед них була й Марічка Музичук. Юна галичанка після семи турів йшла на третій позиції, відстаючи від лідерів – харків’янок Анни Ушеніної та Оксани Возовік - лише на півочка. Однак на фінішну частину турніру в Марічки забракло сил. У заключних чотирьох партіях вона спромоглася лише на нічиї в поєдинках з Оксаною Возовік та Діаною Арутюновою з Криму, а в протистояннях з ще однією кримчанкою Тетяною Василевич та Інною Гапоненко змушена була визнати свою поразку. У підсумку Марічка Музичук, яка до речі була наймолодшою учасницею чемпіонату, набрала 5,5 очка і фінішувала на шостій позиції.
На відміну від юної галичанки, 21-річні Оксана Возовік та Анна Ушеніна напругу „золотих” перегонів витримали до кінця. Щоправда, ще за два тури до завершення змагань попереду на півочка була остання. Однак в передостанній ігровий день Возовік зуміла взяти гору над киянкою Катериною Должиковою. Натомість Ушеніна в партії з Наталкою Здебською з Донецька змушена була задовольнитися нічиєю, і в обох лідерів стало по 7 очок, а значить все мало вирішитися в заключному турі.
І Возовік, і Ушеніна поєдинки останнього ігрового дня провели блискуче: Оксана не залишила жодних шансів своїй землячці Галині Бреславській, а Анна довела до перемоги партію проти Ольги Калініної з Тернополя. Отож в обох шахісток стало по 8 очок, а значить, згідно з регламентом змагань, володаря золотої нагороди необхідно було визначати за додатковими показниками. Цього разу доля всміхнулася Оксані Возовік, яка вперше здобула титул чемпіонки України, а Анна Ушеніна змушена була задовольнитися „сріблом”.  Доповнила трійку призерів Наталка Здебська, яка від харківського дуету відстала на півочка. За крок від п’єдесталу пошани фінішували фаворити турніру – Інна Гапоненко та Наталка Жукова, які, набравши по 7 очок, посіли відповідно четверте і п’яте місця.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ