Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

У Львові розгортається скандал довкола передачі землі садово-городнього кооперативу під будівництво

На минулому засіданні сесії Львівської міської ради, попри зауваження міського голови, міська рада проголосувала за ухвалу про надання членам садово-городнього кооперативу «Червона калина» дозволу на виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельних ділянок на вул. І. Лукасевича. Відповідне рішення підтримали 53 депутати. Мова йде про виділення земельної ділянки площею майже 50 га. Повідомила прес-служба Львівської міської ради.

«Порушена процедура надання земельної ділянка та є невідповідність у містобудівній документації», - С.Коровайник про ухвалу щодо надання земельної ділянки на вул. Лукасевича

Як зауважив начальник управління природних ресурсів та регулювання земельних відносин ЛМР Сергій Коровайник, до ухвали є низка зауважень, зокрема, порушена процедура надання земельної ділянка та є невідповідність у містобудівній документації.

За інформацією управління природних ресурсів та регулювання земельних відносин ЛМР, дана земельна ділянка є в користуванні членів садово-городнього кооперативу «Червона Калина» в районі вул. І. Лукасевича у м. Львові і яка, відповідно до представленого рішення Рясне-Руської сільської ради від 21.09.1992 № 87, виділена для городництва жителям м. Львова. Відповідно до земельно-кадастрових даних, вказана земельна ділянка відноситься до земель м. Львова, що не надані у власність або користування.

«Цією земельною ділянкою користується кооператив «Червона Калина». Відповідно до звернення керівника кооперативу, депутатським корпусом було підготовлено проект ухвали щодо передачі цієї території орієнтовною площею 50 га у власність для будівництва індивідуальних житлових будинків. Ця ухвала була завізована з зауваженнями виконавчими органамиі винесена на розгляд сесії Львівської міської ради. На минулому засіданні сесії вона була проголосована позитивно. Однак, є низка застережень щодо надання цієї земельної ділянки. Зокрема, є повністю порушена процедура надання земельної ділянки, бо оформлення ділянок для індивідуального житлового будівництва не є статутною діяльність кооперативу. Тобто, при процедурі надання цієї земельної ділянки для індивідуального будівництва мало б бути звернення від усіх членів кооперативу загальне, або індивідуальне, і тоді було б вправі розглядати це питання на сесії.

Крім того, є ряд невідповідностей у містобудівній документації.Тут є цвинтар, і будувати житлові будинки біля цвинтаря є неправомірно. Бо цвинтар має свою охоронну зону, де будівництво просто заборонено. Усі ці зауваження були вказані при підготовці проекту ухвали і разом з ними та озвученими ще на сесії зауваженнями вона розглядалась на сесії і була проголосована позитивно.

Наскільки мені відомо, ця ухвала буде заветована міським головою», - розповів начальник управління природних ресурсів та регулювання земельних відносин ЛМР Сергій Коровайник.

Як наголосив заступник начальника юридичного управління ЛМР Дмитро Пецій, вже з тих підстав, що про надання земельної ділянки звернулись не члени, а головакооперативу, така заява б не мала бути розглянута.

«Другий важливий момент – це суперечність цілям діяльності садового кооперативу зі змістом заяви, тобто вона була подана для отримання землі під індивідуальну житлову забудову. Зрозуміло, що статут товариства не передбачає ніякої індивідуальної житлової забудови, а це є земельна ділянка для ведення садово-городнього господарства, з відповідним цільовим призначенням, яке визначене Земельним кодексом. А Земельний кодекс визначає, що можна робити на цій ділянці. Тобто, ця ділянка чітко для ведення садово-городнього господарства», - зазначив Дмитро Пецій.

За словами заступника начальника управління архітектури Олеся Лужецького, для відведення чи закріплення земельної ділянки має бути розроблено детальний план забудови території, для даної ж ділянки такого плану не розроблено.

«У 2010 році був затверджений генеральний план Львова на 25 років, який передбачає розвиток територій міста. Відповідно до генплану, 40% цієї території передбачена під змішану житлову забудову. Частина території біля цвинтаря передбачає комерційну забудову. Ще частина ділянки передбачена під розміщення громадських центрів.

Процедура відведення таких земельних ділянок, відповідно до Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» передбачає таке: є генплан міста, має бути розроблена містобудівна документація, тобто для цієї ділянки має бути розроблений детальний план території, який має визначити основні параметри: школи, садочки, дороги, житло, тобто має бути розроблена повна інфраструктура на території. Після цього детальний план виносять на громадські слухання івін затверджується сесією міської ради. Після цього можна розглядати питання відведення чи закріплення зазначеної території. По цій ділянці на даний момент немає розробленого детального плану», - зазначив Олесь Лужецький.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ