Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

193 країни та понад 8400 мов, - дослідження

В Італії розмовляють італійською мовою. У Німеччині говорять по-німецьки, в Данії - по-датськи. Якщо б так було і в усіх інших країнах, сьогодні існували б 193 мови. Проте реальність вражаюча.

Насправді існує 8 475 мов за версією glottolog.org, де лінгвісти створюють мапи мов з усього світу. Про це пише Science Nordic.

Так, у багатьох країнах розмовляють лише на одній або двох мовах, наприклад, в Ісландії та Данії. Крім рідної мови, більшість людей там також говорять по-англійськи.

І хоча це здається досить заплутано, нові мови "розробляються" постійно. Наприклад, так звані креольські мови, які виникають, коли дві або більше груп людей, що мають власні мови, стикаються один з одним і повинні спілкуватися.

Хоча більшість із нас говорять лише на одній чи, можливо, на двох мовах, у десяти країнах світу існує понад 200 розмовних мов, включаючи Камерун, Нігерію, США (зокрема, індіанські мови) та Індонезію.

У деяких мовах відсутні цифри або прикметники, інші мають 30 способів формування множини, а інші - взагалі множини не мають. У деяких є 15 000 різних часових дієслів, а інші не мають часів. І одні мови мають всього 10 різних звуків (Pirahã на Амазонці), в той час як інші мають 112 (Taa і! Xóõ в Південній Африці).

Дослідники вважають, що лише 10 відсотків світових мов виживуть у цьому столітті.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ