Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: 1 грудня в історії України: договір УНР і ЗУНР, незалежність та Революція Гідності
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

1 грудня в історії України: договір УНР і ЗУНР, незалежність та Революція Гідності

Три знакові події, які трапилися 1 грудня в історії України

1 грудня 1918 року у м.Фастові укладено двосторонній «Передвступний» договір між Директорією Української Народної Республіки і Державним секретаріатом Західноукраїнської Народної Республіки про намір об’єднати обидві держави “у найкоротшім часі” в одну велику державу.

«Західно-Українська    Народня   Республіка   заявляє   цим непохитний намір злитись у найкоротшім часі в одну велику  державу з  Українською  Народньою Республікою - значить заявляє свій намір перестати істнувати як окрема держава,  а натомісць увійти з усією територією й населенням,  як складова частина державної цілости, в Українську Народню Республіку». Так починається передвступний договір, підписаний у м. Фастові між  УНР та ЗУНР про наміри об’єднатися в одну державу.

Новопроголошена ЗУНР, аби протистояти польській інтервенції, потребувала військової допомоги. Гетьман Скоропадський пообіцяв направити до Львова корпус січових стрільців під командуванням Євгена Коновальця. Проте, після зміни влади у Києві, делегація ЗУНР на чолі з Лонгином Цегельським  наприкінці листопада 1918-го прибула на переговори з Директорією. 

Були підписані протоколи про допомогу Галицькій армії озброєнням та матеріалами.

Музей-вагон "Музей на колесах" у Фастові, відкрито в грудні 2001 року. В схожому по всіх параметрах штабному вагоні, 1 грудня 1918 року підписано передвступний договір про злуку Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки.

Текст передвступного договору підготував Цегельський. Підписантами документа від Директорії УНР були Володимир Винниченко, Опанас Андрієвський,  Федір Швець та Отаман Симон Петлюра, від ЗУНР –  Лонгин Цегельський та Дмитро Левицький.

В договорі задекларовано в найближчому часі об’єднатися в одну державу, з наданням ЗУНР територіальної автономії у складі УНР.  

1 грудня 1991 року відбувся Всеукраїнський референдум та вибори Президента України.

На референдум винесено одне питання: «Чи підтверджуєте Ви Акт проголошення незалежності України від 24 серпня 1991 року?». Більшість висловилась на підтримку незалежності. У референдумі взяли участь 31 891 742 особи – 84,18% населення України. З них 28 804 071 особа (90, 32%) проголосувала «За».

В один день з референдумом відбулися і вибори Президента України.

Бюлетень для голосування на референдумі 1 грудня 1991 року. Джерело: uk.wikipedia.org

До виборчого бюлетеня були включені прізвища 6 кандидатів. Усі вони підтримували ідею незалежності України.

У результаті голосування Президентом України обрано Леонід Кравчука, за якого віддали голоси 19 млн 643,6 тис. громадян (61,56% тих, хто взяв участь у голосуванні).

1 грудня 2013 року розпочалася Революція Гідності. Після брутального побиття «Беркутом» учасників Євромайдану в Києві, Україна вибухнула масовими протестами проти свавілля силовиків. Зі всієї України до столиці почали з'їзджатися люди, щоб висловити невдоволення діями влади.  О 12-30 на Майдані Незалежності розпочалося Всеукраїнське віче, на яке зібралося приблизно 500 тис. людей.

Було створено Штаб національного спротиву – координаційний центр Євромайдану, що розташовувався у Будинку профспілок. Головні вимоги штабу – відставка Кабміну, проведення позачергових виборів президента.

УІНП

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ