Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини Львова: 1 квітня народився один із організаторів націоналістичного руху у Галичині Зенон Коссак
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

1 квітня народився один із організаторів націоналістичного руху у Галичині Зенон Коссак

Ще в середині 1920-их, будучи школярем, організував у Дрогобичі націоналістичне товариство для учнів вищих класів. Зі створенням ОУН у 1929-му Коновалець призначив Коссака на одну із керівних посад крайової екзекутиви.

В цей час Коссак організував знамениту бойову групу УВО, яка відзначилась низкою вдало проведених “ексів” - збройних акцій проти польської окупаційної влади у Галичині. Зокрема, напад на поштове відділення у Городку в 1932-му та замах на представника міністра внутрішніх справ Польщі у 1931-му.

Був засуджений до семи років ув'язнення, де написав працю «44 правила жит­­тя українського націоналіста». Брав участь у розробленні плану втечі Бандери з в'язниці, за що вдруге був арештований.

Зенон Коссак брав активну участь у боротьбі за Карпатську Україну, за що і загинув. За різними даними, був поранений, потрапив у полон і був розстріляний угорцями.

Коссак пропагував націоналістичні ідеї в українській пресі. Зі статті Коссака “Плекаймо силу”, надруковану у 1937-му у журналі “Дорога” (Львів):

“У житті ніколи не будьте без мети, але не обмежуйте себе метою — вмійте глядіти ще дальше поза неї. Мета для вас це та сила, що унапрямлюватиме ваші зусилля, але ж вона не може прив'язати вас до себе так, щоб скостеніли ви з нею чи радше із здійсненням її, як індійські йоґи. Нехай кожне осягнення мети буде для вас побудженням для дальших тяжчих і ще вищих цілей….

Будьте одушевлені життям — несіть культ життя і самі будьте його образом. Жийте радісно навіть серед найтяжчих умов і цією радістю крешіть красу — тільки не скнійте. Не бійтесь ударів, але не падіть під ними”.

Джерело: проект Локальна Історія.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ