Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

2007 рік хочуть проголосити роком Іоана Георгія Пінзеля

23 грудня у Львові відбудеться підписання Декларації про наміри голів обласних рад Івано-Франківської, Львівської, Тернопільської областей та міських голів Івано-Франківська, Львова, Тернополя підтримати ініціативу громадських організацій та оголосити 2007 рік Роком Іоана Георгія Пінзеля – повідомили „Гал-іnfо” у прес-службі Львівської обласної ради.
Програмою заходів передбачено огляд музею Пінзеля у Львівській галереї мистецтв, підписання Акту узгодження про проголошення  2007 року  Роком  Іоана Георгія Пінзеля, огляд Львівської галереї мистецтв, участь у церемонії "Межа Року" та проголошення громадської акції „2007 рік  – Рік Пінзеля”.
Іоан Георгій Пінзель (роки народження і смерті невідомі) - визначний український скульптор другої пол. 18 ст., представник пізнього рококо. В 1750-60-х рр. працював у Львові, Ходовичах (тепер Львівська обл.), Монастирську і Бучачі (обидва - Тернопільська обл.). Твори Іоана Пінзеля, які збереглися до нашого часу: три монументальні скульптури (Юрія, Лева і Атанасія), шість дерев'яних фігур у бічних вівтарях костьолу в Монастирську. Ймовірно, був автором кам'яних статуй на фасаді ратуші та постатей на барельєфах церкви св. Покрови у Бучачі, оздоблення костьолу та церкви у Городку (тепер Львівська обл.). Автор кількох варіантів розп'ять. Для творів Іоана Пінзеля  характерна велика емоційність та динаміка, надання створеним формам життєвих рис.
 Серед  майстрів, що вважалися його учнями та послідовниками, — брати Матвій і Петро Полейовські, Франциск Оленьський, Іван Обороцький, Михайло Філевич. Кожен з них став самобутнім скульптором, а всі разом — представниками львівської барокової школи XVII ст. Нині Іоан Пінзель одностайно визнається найвпливовішою мистецькою постаттю львівської скульптурної школи.
Найбільша колекція творів Пінзеля знаходиться у Львівській ґалереї мистецтв. П’ять із шести боцеті Іоана Георгія Пінзеля було придбано Баварським національним музеєм у Мюнхені при значному сприянні меценатів і передано на тимчасове експонування Музею Пінзеля. Шосте, найбільше, — боцето Святого Йосипа, — залишилося на постійній експозиції у Баварському національному музеї. Воно є ескізом до знищеної скульптури з головного вівтаря у парафіяльному костелі в Городенці. Розп’яття із села Годовиці встановлене у Вроцлавському костелі. Вважається, що вирізьблена з липового дерева композиція Святого Юрія на коні у битві зі змієм, яка зберігається в Українському національному музеї у Львові, також належить різцю Іоана Пінзеля.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ