Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

2011 року 659 львів’ян було забезпечено технічними засобами реабілітації

2011 року 659 львів’ян було забезпечено технічними засобами реабілітації. Крім того, інвалідам та іншим категоріям громадян майже 3,5 тис. скерувань на протезні підприємства для виготовлення протезно-ортопедичних виробів. Про це повыдомила прес-служба Львывськоъ мыськоъ ради.

«За два місяці цього року ми забезпечили технічними засобами реабілітації 274 особи.Зокрема: допоміжні засоби для особистої гігієни - 4 шт було видано, засобів для ходіння керованих однією рукою (палиці, милиці) – 118. Крісел колісних – 51 засоби для ходіння керовані обома руками (ходунки) - 3, меблі (столи-парти, шведські стінки) – 5 шт, 93спеціальні засоби спілкування та обміну інформацією (39 мобільних телефонів, 17- магнітофонів для осіб з вадами зору, 6 годинників механічних, і 30 годинників електронних).

Взагалі процедура відбувається так: як тільки людина до нас звертається, ми відразу вносимо її в базу даних по потребах інвалідів і таким чином замовляємо ці засоби. А вже тоді держава їх замовляє у відповідних підприємств. Тоді засоби реабілітації надходять в обласне управління соціального захисту ірозподіляються у інші міста області, зокрема і для Львова. І вже відтак ми можемо їх розподіляти серед тих, хто до нас звертався.

Технічні засоби реабілітації людина, яка звернулася, може отримати і в той же день, якщо вони є, а іноді треба зачекати.Якщо треба чекати, тоді формується черга в порядку надходження звернень. Так, на початок року в нас перебувало на обліку 250 осіб, які потребували крісел колісних. За три місяці цього року ця черга вже трошки зрушилася. Станом на 1 березня ми забезпечили вже 51 особу кріслами колісними і в нас на залишку є ще 36 одиниць крісел колісних. Це ще залежить від модифікації візка (загалом, таких видів є близько 15), відповідно можуть бути в наявності крісла, але вони по виду і модифікації не підходять тим, хто стоїть на черзі», - повідомила заступник начальника відділу пільг, соціальних допомог та компенсаційних виплатуправління соціального захисту Галина Семків.

Нагадаємо, постановою Кабінету Міністрів України від 29 листопада 2006р. № 1652 затверджено Порядок забезпечення окремих категорій населення технічними та іншими засобами реабілітації і формування відповідного державного замовлення. Цей Порядок визначає механізм безоплатного забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації (протезними виробами, включаючи протезно-ортопедичні вироби, ортопедичне взуття і спеціальний одяг, засобами пересування, спеціальними засобами для самообслуговування, догляду, орієнтування, спілкування та обміну інформацією) для максимального відновлення втрачених функцій органів інвалідів, дітей-інвалідів та дітей до 18-річного віку; протезно-ортопедичними виробами ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ і ветеранів державної пожежної охорони, осіб похилого віку з ушкодженнями та захворюваннями опорно-рухового апарату, іншими захворюваннями, що зумовлюють потребу в таких виробах, та осіб, які мають право на таке забезпечення згідно із законодавством (далі - інваліди та інші особи).

Особи, інвалідність яких пов'язана з трудовим каліцтвом, що настало від нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання, забезпечуються технічними та іншими засобами реабілітації за рахунок коштів Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, а ті з них, що не підлягають забезпеченню технічними та іншими засобами реабілітації за рахунок коштів цього Фонду, забезпечуються такими засобами згідно з цим Порядком на підставі довідки регіонального відділення Фонду про відмову у забезпеченні зазначеними засобами.

Необхідність у забезпеченні технічними та іншими засобами реабілітації визначають, для: інвалідів - медико-соціальні експертні комісії (МСЕК) з оформленням індивідуальної програми реабілітації; інших осіб - лікувально-консультативні комісії лікувально-профілактичних закладів (ЛКК) з оформленням відповідного висновку.

Слід зауважити, що першочергово забезпечуються технічними та іншими засобами реабілітації діти-інваліди.

Облік інвалідів та інших осіб, які мають право на безоплатне забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації, ведуть відділи соціального захисту управління соціального захисту департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради за місцем реєстрації проживання осіб.

Щоби стати на облік інваліду або іншій особі необхідно подати у відділ соціального захисту наступні документи:

·заяву про забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації за формою, що затверджується Мінпраці;

·копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номера;

·паспорт або свідоцтво про народження (для осіб віком до 16 років);

·висновок МСЕК про встановлення інвалідності (для дітей-інвалідів - висновок ЛКК);

·індивідуальну програму реабілітації (для інваліда та дитини-інваліда);

·висновок ЛКК для забезпечення технічними та іншими засобами реабілітації (для інших осіб);

·копію пенсійного посвідчення або посвідчення отримувача державної соціальної допомоги, що виплачується замість пенсії;

·копію посвідчення, яке підтверджує статус особи, що має право на пільги відповідно до законодавства.

У випадку коли звертається законний представник інваліда чи іншої особи, він подає разом із зазначеними документами свій паспорт та документ, що підтверджує його повноваження законного представника.

Днем отримання технічного засобу вважається день видачі його у користування інваліду чи дитині-інваліду. Разом з технічним засобом реабілітації відділ соціального захисту видає інструкцію з експлуатації і талон на гарантійний ремонт.

Відділи соціального захисту вживають заходів до збереження технічних засобів реабілітації та їх доставки до місця проживання інваліда чи дитини-інваліда.

Інваліди та діти-інваліди забезпечуються технічними засобами реабілітації без права продажу, дарування і передачі іншій особі.

Варто нагадати, що сьогодні всі «Єдині приймальні» районних відділів соціального захисту працюють без обідньої перерви, й за розширеним графіком з понеділка по четвер з 8:00 до 19:00 год., і в п’ятницю з 9:00 до 16:45 год. Для зручності львів’ян, існують також послуги «попередній запис на прийом по телефону» та «попередній запис на прийом в режимі он-лайн», завітавши на сайт «Львів соціальний». Адреса сайту: http://lvivsocialnyj.city-adm.lviv.ua/

Контакти відділів управління соціального захисту у районах Львова.

Галицький:тел.:235-80-83(вул. Ф. Ліста, 5)

Личаківський:тел.:235-71-62(вул. Театральна, 10)

Залізничний:тел.:295-82-28(вул. Виговського, 34)

Франківський:тел.:237-50-81(вул. Ген.Чупринки, 85)

Шевченківський:тел.:252-28-40(вул. Липинського, 11)

Сихівський:тел.:254-64-80(просп. Черв. Калини, 66)

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ