Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

20 порад водіям для безпечної зимової їзди

Морози готують автомобілістам неприємні сюрпризи. Щоб зима не застала водіїв зненацька, видання «Автосвіт» зібрало відповіді на найбільш актуальні питання щодо зимової експлуатації автомобіля.

1. Що потрібно знати при їзді з непрогрітим мотором?

Сучасний мотор не вимагає тривалого прогріву, однієї хвилини цілком достатньо. Двигун краще прогрівається в русі, однак у перші хвилини їзди слід уникати високих обертів і різких прискорень (холодний мотор не оптимально забезпечується маслом). Якщо ви часто їздите на невеликі відстані взимку, потрібно вдвічі частіше міняти моторне масло. Паливо і конденсат можуть зібратися в моторному маслі, що тягне підвищений знос двигуна.

2. Чи потрібно прогрівати автоматичну коробку передач?

У автомобілів з автоматичною коробкою передач потрібно прогрівати не тільки мотор, але і трансмісію - для цього при прогріванні двигуна встановіть важіль КП в положення Drive і утримуйте машину на місці педаллю гальма.

3. Чому акумулятор швидше сідає взимку?

За холодних температур корисна ємність акумулятора помітно скорочується, але саме взимку від нього вимагається більша продуктивність для запуску двигуна. Крім того, взимку в машині використовується більше споживачів енергії: опалення, світло, обігрів заднього скла і т.п. Взимку особливо важливо мати справний акумулятор.

4. Чи можна продовжити термін служби акумулятора?

Очищення корпусу акумулятора допоможе уникнути витоків енергії. Важливо, щоб між клемами не було грязьовий доріжки. Чисті контакти скорочують опір на клемах. За їзди на короткі відстані краще скоротити число енергоспоживачів, наприклад, відключити обігрів сидінь. Це допоможе акумулятору накопичити або хоча б не розтринькати енергію для наступного запуску двигуна. Якщо ви не впевнені у своєму акумуляторі, можна купити спеціальний прилад, що вимірює його ємність (вставляється в прикурювач).

5. Що можна зробити, якщо акумулятор заряджений недостатньо?

Прогрітий акумулятор може виділити більше енергії для запуску двигуна. Для цього батарею можна віднести на ніч в тепло. У деяких випадках буде досить прикласти до нього на 10 хвилин пляшку з гарячою водою. Ще один спосіб прогріти акумулятор - перед стартом двигуна включити на декілька секунд дальнє світло.

6. Чи можна прикурювати сучасний автомобіль?

Якщо акумулятор сів, можна скористатися проводами і підключитися до іншого автомобілю. Спочатку плюсової (червоний) провід підключається до акумулятора автомобіля-донора, потім до плюса на акумуляторі, що сів. Потім підключається мінусовій провід до працюючого акумулятора і після цього до незабарвленої деталі кузова (або спеціальної клеми, якщо така є) несправного авто. Після прикурювання спочатку з автомобіля-донора знімається «мінус», потім «плюс».

7. Чи можна заливати воду в бачок склоомивача взимку?

За мінусової температури вода застигне, що загрожує відмовою склоомиваючої системи. У цьому випадку машину потрібно загнати в тепле приміщення (наприклад, на мийку).

8. Чи змінюється взимку витрата палива?

Взимку витрата палива збільшується через прогрів мотора на місці, використання додаткових джерел енергії, тривалої їзди на низькій швидкості і знижених оборотах. Додаткову роль відіграють зимові покришки, що мають більший опір, і засніжена дорога.

9. Як полегшити запуск старого дизельного двигуна?

Важливо заздалегідь змінити старе моторне масло на нове з підходящим для вашого клімату рівнем низькотемпературної в'язкості. Це допоможе стартеру провернути мотор при холодному запуску. Коли обираєте масло – не можна відступати від рекомендацій виробника автомобіля. Заміна старих свічок і перевірка акумулятора позбавлять вас від неприємних сюрпризів. Також в холодну пору року важливо використовувати спеціальну зимову солярку. Корисно додавати антигель, який знижує температуру застигання дизельного палива.

10. Чи можна їздити на газовому паливі?

Автомобілі з газобалонним обладнанням стартують і починають працювати на бензині. Випарник може замерзнути, тому перш ніж перейти на газ, необхідно прогріти охолоджуючу рідину до температури в 50 градусів. На це може піти кілька кілометрів шляху. Залежно від типу газобалонного устаткування перед настанням холодів може знадобитися злив конденсату.

11. Чому з вихлопної труби йде білий дим?

У цьому немає нічого страшного - дим утворюється з конденсату. Простіше кажучи, це водяний пар.

12. Чому машина не прогрівається?

Зазвичай це викликано несправністю термостата, через що охолоджуюча рідина циркулює по великому кругу, що заважає прогріву. У деяких випадках допоможе чохол на радіатор.

13. Чому скло покриваються інеєм зсередини?

Якщо скло замерзло зсередини – в машині було дуже волого. Причиною тому швидше за все є сніг, занесений в машину разом із взуттям, або забитий салонний фільтр. Для осушення машини в будівельному магазині можна придбати одноразовий осушувач повітря - силікогель. Також можна використовувати спеціальні килимки, що діють за принципом памперса. Однак на кожен день простіше взяти за правило - провітрювати машину перед стоянкою.

14. Що робити якщо двірники примерзли до скла?

Краще не відривати їх силою, це може пошкодити гуму. Достатньо облити скло відповідною рідиною, почекати та акуратно підняти двірники. Щоб уникнути примерзання, можна на ніч підняти двірники від скла.

15. Чи можна відскрібати лід від лобового скла?

Так, відскрібати лід можна спеціальним скребком або будь-яким зручним шматком пластика (наприклад, компакт-диском). Якщо на склі багато бруду, треба бути акуратним - частинки бруду можуть подряпати скло, що призведе до мікротріщин. Через них світло буде розсіюватися і сліпити.

16. Чи потрібно міняти тиск в шинах взимку?

Ні. Контролювати тиск в шинах треба раз на два тижні або перед далекими поїздками.

17. Чому не можна їздити в товстій куртці?

Якщо ваш пуховик занадто товстий, ремінь безпеки нещільно прилигає до тіла. При аварії він не зможе захистити вас у достатній мірі. Крім того, ваш одяг не має сковувати свободу рухів.

18. Що потрібно покласти в багажник на зиму?

Крім щітки для очищення снігу, бажано возити з собою плед або теплу куртку, а також тепле взуття. Запасливий водій візьме із собою склоомивну рідину, кабель для прикурювання акумулятора, ліхтарик, комплект запасних ламп і запобіжників.

19. Як підстрахуватися на випадок, якщо машина застрягне?

На цей випадок потрібно возити з собою буксирувальний трос, складну лопату і мішок наповнювача для котячого туалету. Це засіб (як і пісок) можна підкладати під колеса, що буксують. Якщо у вас є побоювання застрягти надовго - возіть пару шоколадок, щоб підкріпити свої сили.

20. Чи можна мити машину взимку?

Машину можна і потрібно мити взимку, причому бажана безконтактна мийка. Портальні мийки можуть подряпати лакофарбове покриття. Коли машина очищена, її потрібно просушити. У першу чергу важливо протерти ущільнювачі і продути личинки замків, у тому числі бензобака. - autosvit.com.ua.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ