Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

20 жовтня - Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на рак молочної залози

20 жовтня - Всеукраїнський день боротьби із захворюванням на рак молочної залози. Про це повідомили в прес-службі Департаменту охорони здоров'я ЛОДА.

З 2005 року в Україні щорічно відзначається Всеукраїнський день боротьби з захворюванням на рак молочної залози. Його було засновано, щоб привернути увагу громадськості до стрімкого зростання показників захворюваності на рак грудей в Україні. Мета заходів цього Дня – підвищити поінформованість  населення щодо проблем раку грудної залози та наголосити на важливості діагностики захворювання на ранніх стадіях для належного лікування. 

Захворіти на рак молочної залози може будь-яка жінка, однак у одних ризик захворювання високий, а в інших - низький. Не позбавлені цього ризику і чоловіки, проте понад 99% всіх пацієнтів з раком молочної залози - жінки. Фактори, що підвищують ризик захворювання, наступні: вік понад 40 років; спадкова і сімейна схильність; пізня менопауза; ранній початок місячних (до 12 років); пізні перші пологи (у віці понад 30 років) або їх відсутність; переривання вагітності; фіброзно-кістозна мастопатія; ожиріння; паління.

Як і у всьому світі, захворюваність на рак молочної залози в Україні зростає - в середньому на 1-2% за рік - і в даний час у структурі онкопатології жінок рак грудної залози посідає одне з перших місць. Кожні 30 хвилин в країні виявляється новий випадок раку молочної залози, і щогодини від нього вмирає одна жінка.

Саме пізнє виявлення цього захворювання стає причиною його невиліковності. Значну роль у пізньому зверненні до лікарів відіграє недостатня інформованість суспільства про справжній стан проблеми раку грудної залози, про можливості сучасної діагностики на ранніх стадіях, коли, за умов правильного лікування, шанси на повне одужання є високими.

Основними методами, які дозволяють своєчасно виявити захворювання, є регулярне самообстеження молочних залоз, огляд лікаря гінеколога чи мамолога та мамографія. З метою уточнення діагнозу можуть бути призначені деякі додаткові обстеження.

Нагадуємо, що до 23 жовтня на Львівщині триває акція «Дні профілактики патології шийки матки і грудної залози у жінок».

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ