Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура

222 графічні твори унікального українського митця передадуть до Національного художнього музею України

1 лютого 2020 року до колекції Національного художнього музею України передадуть 222 графічні твори відомого українського художника, першого ректора української Академії мистецтв Федора Кричевського.
Робота Федора Кричевського.

Ці картини були викуплені спільнотою випускників Києво-Могилянської бізнес-школи, щоб подарувати музею. 

Раніше у фондах музею було 35 графічних творів, 55 живописних робіт, архів художника і навіть мольберт Кричевського. А тепер разом із подарованими роботами музейна збірка художника стане найрепрезентативнішою у світі! На дослідження цієї колекції найближчим часом буде оголошено конкурс, а за результатами – видано монографію.

Федір Кричевський – видатний український митець-маляр, один з фундаторів сучасної школи українського малярства, перший ректор Української академії мистецтв. Митець розробляв у своїй творчості величний монументальний стиль, синтезуючи у ньому здобутки європейського мистецтва від середньовіччя до новітнього часу.  Серед його учнів – Тетяна Яблонська, Сергій Григор’єв та ін. метри українського малярства 20 сторіччя. Твори Федора Кричевського відомі у світі, свого часу експонувалися на Венеційській бієнале. Після Другої світової війни Федір Кричевський став «неблагонадійним», радянська влада позбавила його усіх  титулів, звань, помешкання, власної майстерні і викладання. Художник помер 1947 році в Ірпені.

Автор відомих картин «Три віки», монументального триптиху «Життя», «Довбуш», циклу «Катерина» та багатьох інших.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ