Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

22 працівників ВАТ “Львівгазу” Теруправління Держгірпромнагляду у Львівській області притягнуло до відповідальності

Сьогодні відбулась розширена Рада Територіального управління Державного комітету України з промислової безпеки, охорони праці та гірничого нагляду (Держгірпромнагляд) по Львівській області, на якій йшлося про те, що протягом звітного 2007-ку робота працівників апарату територіального управління та державних інспекцій була спрямована на підвищення ефективності та вдосконалення форм та методів наглядової діяльності. Про це «Гал-info» повідомили у прес-службі Держгірпромнагляду у Львівській області.
На розширеній Раді територіального управління було зроблено об’єктивний та всебічний аналіз проведеної роботи, визначено першочергові завдання, вирішення яких дозволить підняти наглядову роботу на більш якісний рівень, зробити її більш ефективною, що повинно дати позитивні результати з питань виробничого травматизму.
Протягом 2007 року на, піднаглядових територіальному управлінню, підприємствах було  травмовано 743 працівника, в тому числі 40 смертельно. За аналогічний період 2006 року травмовано 765 чоловік, в тому числі 47 смертельно. Найбільше випадків травмування працівників допущено у вугільній промисловості – 494, соціально-культурній сфері – 52, на будівництві – 45, залізничному транспорті – 40.
Показники наглядової діяльності територіального управління за   2007 рік вищі, ніж показники за 2006 рік. Так, у 2007 році інспекторським складом територіального управління проведено: 10 906 оперативних обстежень підприємств - проти 9875 у 2006 році.
В процесі проведених перевірок виявлено 108 422 порушення нормативно-правових актів  з охорони праці - проти 106 148 у 2006 році. 
Державні інспектори за порушення вимог нормативних документів з охорони праці призупинили роботу і експлуатацію 11 803 одиниці обладнання і об’єктів - проти 11 078 у 2006 році, що в середньому на одного інспектора по територіальному управлінню становить 153,21 (по Комітету – 162,91, при середньому по територіальному управлінню – 151,75 у 2006 році).
Потягом 2007-го року за виявлені порушення до 5 408 посадових осіб і працівників застосовувались адміністративні стягнення  у вигляді штрафів - проти 4 647 у 2006 році, з них: перших керівників – 1 832 (проти 1 328 у 2006 році), що в середньому на одного інспектора по територіальному управлінню становить 70,23 (по Комітету – 66,84, при середньому по територіальному управлінню - 63,66 у 2006 році).
Стан промислової безпеки та охорони праці систематично розглядався на радах теруправління і на нарадах інспекцій, на яких заслухано звіти 111 керівників підприємств щодо створення безпечних умов праці на виробництві, у тому числі на раді територіального управління заслухано 19 звітів. За результатами засідання ради прийняті відповідні рішення. Посадовими особами територіального управління перевірено наглядову діяльність 6 державних інспекцій та 40 державних інспекторів, і за результатами перевірок вжито відповідні заходи.
На виконання Закону України “Про об’єкти підвищеної небезпеки” у 2007 році в області ідентифіковано 22 об’єкти підвищеної небезпеки, з них 2 – 1-го класу та 20 – 2-го класу небезпеки.
Пріоритетом у здісненні державного нагляду залишається наглядова робота у вугільній галузі, яку на даний час здійснюють Червоноградська державна гірничотехнічна інспекція у вугільній промисловості та Нововолинська ДГТІ у вугільній промисловості.
Враховуючи незадовільний стан державного фінансування робіт з ліквідації і консервації ряду об’єктів гірничодобувної галузі, інспекції з нагляду за охороною надр та у гірничодобувній промисловості ще належить вжити усіх можливих заходів щодо нагляду за безпекою їх утримання. Це зокрема стосується Роздільського ДГХП “Сірка”, ДГРП “Подорожненський рудник”, Стебницького ДГХП “Полімінерал”, Новояворівського ДГХП “Сірка”, Бориславська озокеритова шахта.
Залишається гострою проблема гірничо-геологічних обґрунтувань при забудові міст Борислава, Стебника, Східниці. З цього приводу, головам Львівської обласної державної адміністрації та Львівської обласної ради Територіальним управлінням Держгірпромнагляду спрямовано вимогу вжити необхідних заходів в зв’язку з невиконанням майже всіма органами місцевого самоврядування і органами виконавчої влади з питань будівництва, містобудування та архітектури, а також інспекціями державного архітектурно-будівельного контролю покладених на них повноважень з питань забудови площ залягання корисних копалин та надання земельних ділянок на цих площах.
Після вибуху газу в багатоквартирному житловому будинку в м. Дніпропетровську було проведено перевірку додержання режимів газопостачання населення. В ході перевірки було обстежено 269 газорегуляторних пунктів та внутрішньо-будинкових систем газопостачання 70-ти багатоповерхових будинків.
Під час обстежень було виявлено 375 порушень вимог Правил безпеки, за які було притягнуто до адміністративної відповідальності 22-х працівників ВАТ “Львівгаз”.
Крім цього, у 2007 році проведені комплексні перевірки усіх філій ВАТ “Львівгаз”, а також комплексну перевірку головного підприємства. Результати перевірки головного підприємства були заслухані на Раді територіального управління, яка визнала роботу головного підприємства з питань безпечної експлуатації систем газопостачання незадовільною. Також результати комплексної перевірки були розглянуті на нараді у заступника голови Львівської облдержадміністрації.
Особливе занепокоєння на сьогодні викликає стан ліфтового господарства у м. Львові, де у житлових будинках експлуатується більше ніж 700 ліфтів, які відпрацювали термін 25 і більше років.
«Нещодавні події на шахтах із загибеллю людей свідчать, що Держгірпромнагляд взагалі і територіальне управління по Львівській області зокрема - повинні ще більш жорстко ставитися до всіх без винятку, хто не дотримується правил безпеки на виробництві, хто нехтує охороною праці, хто ставить за мету надприбутки будь-якою ціную, у тому числі – ціною людського життя. Лише недолугий керівник може дозволити собі ігнорувати вимоги інспекторів Держгірпромнагляду», — зазначив начальник Територіального управління Держгірпромнагляду по Львівській області Віктор Шайтан.
 
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ