Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

24 березня – Всесвітній день боротьби з туберкульозом

Уже четвертий рік поспіль в Україні діє Національна програма боротьби з туберкульозом на 2002— 2005 роки, затверджена Указом Президента – зазначають у прес-службі ГУОЗ ЛОДА. У країні створено систему безперебійного забезпечення протитуберкульозних установ необхідними препаратами для лікування хворих тощо. Розпочато послідовне забезпечення протитуберкульозних установ медичним устаткуванням. Останніми роками відзначається поліпшення ефективності лікування тих пацієнтів, які захворіли уперше, - закриття порожнин розпаду і припинення бактеріовиділення.
24 березня – Всесвітній день боротьби з туберкульозом. У 2005 році на Львівщині показник захворюваності на всі форми туберкульозу становив 78,7 на 100 тисяч населення (це дещо нижче, ніж по Україні, де цей показник становив 84,1 випадки на 100 тисяч населення). Проте порівняно з 2004 роком захворюваність серед дітей зросла по Львівській області майже вдвічі (у 2004 році – 4,5 на 100 тисяч населення; у 2005 році – 7,6 на 100 тисяч дитячого населення). Про це повідомила прес-служба ГУОЗ ЛОДА.
Однак, крім лікування, є ще й інші протитуберкульозні заходи - раннє виявлення хворих на туберкульоз, діагностика і профілактика туберкульозу, організаційні заходи, які фінансуються з місцевих бюджетів за залишковим принципом. Останнє й є однією з причин, яка не дає можливості взяти під контроль епідемію цієї небезпечної недуги.
 Окрім того, фахівці вважають причинами зростання рівня захворюваності на туберкульоз:  збільшення випадків виявлення активного туберкульозу легень; значне збільшення, порівняно з 2004 роком, чисельності померлих від туберкульозу осіб, які не перебували на обліку і діагноз туберкульозу у них встановлений після смерті; некероване зростання поліхіміорезистентного туберкульозу;  розповсюдження ВІЛ -інфекції; збільшення кількості соціально-дезадептованого населення; недостатній пріоритет фінансування протитуберкульозних заходів, протитуберкульозних заходів,  дефіцит кадрів.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ