Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

26 січня у Львові підіб’ють підсумки обласного туру конкурсу ім. Петра Яцика

26 січня відбудеться загальнонаціональний етап конкурсу з мови та літератури ім. Петра Яцика, а також підбиття підсумків і нагородження переможців обласного туру. Про це в коментарі «Гал-info» повідомила заступник начальника Головного управління освіти і науки Богдана Біляк.
 «Сам конкурс стартував ще 4 листопада і завершиться 26 січня. Наприкінці грудня ми провели обласний етап в рамках міжнародного конкурсу. В ньому взяли участь понад 300 учнів, серед яких визначили 27 переможців серед учнів 3-11 класів. Найбільше їх виявилося серед Жидачівського району, зокрема гімназії ім. О. Партицького, а також у Шевченківському районі Львова. Є навіть учні, які декілька років підряд стають переможцями. Згідно з наказом Міністерства освіти та науки України 26 січня  відбудеться загальнонаціональний конкурс по всіх обласних центрах. У його рамках у кожну область приїдуть представники Міністерства освіти і науки та ліги українських меценатів. До Львова з цією метою приїде директор Ліги меценатів Михайло Слабошпицький. Він буде виконувати функції координатора проекту, зокрема, привезе завдання на конкурс. У цей же день після конкурсу відбудеться святкова частина у Палаці залізничників із нагородженням переможців обласних турів, а також підіб'ємо підсумки радіо диктанту. На урочисту частину плануємо запросити письменників, митців та представників влади», - говорить Богдана Біляк
Нагадаємо, що Перший Міжнародний конкурс знавців української мови відбувся у 2000 році. Традиційно урочисте відкриття проходить у смт. Верхнє Синєвидне. За рішенням Ліги українських меценатів конкурсу було присвоєно ім’я Петра Яцика, а його дочка Надія стала почесним головою конкурсу.
Петро Яцик (1921 – 2001) – це відомий канадський бізнесмен і меценат українського походження. З кінця 50-х минулого століття років почав скеровувати значні кошти на реалізацію різноманітних наукових та культурних проектів української діаспори. Він став першим меценатом багатотомної „Енциклопедії українознавства”, яка видавалася у повоєнні роки. Найбільш відомим проектом, профінансованим Яциком, стало видання англійською мовою „Історії України-Русі” Михайла Грушевського. На переклад і друк цієї монументальної праці меценат пожертвував 15 мільйонів доларів.
Петро Яцик заснував Міжнародний благодійний фонд “Ліга українських меценатів” і був його почесним президентом. Сума пожертв на українські інституції в західному світі складає понад 16 мільйонів доларів. За багатолітню меценатську діяльність нагороджений “Почесною відзнакою Президента України” (1996 р.).
Петро Яцик вперше виступив з пропозицією проведення в Україні мовного конкурсу серед молоді. Цю ідею підтримала Ліга українських меценатів, що об’єднує представників бізнесу з багатьох країн світу. Вони надали спонсорську підтримку у проведенні конкурсу та кошти для нагородження його переможців. Вагомий внесок на фінансування конкурсу зробив і сам Петро Яцик.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ