Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: 26 жовтня - почали Народні збори, щоб узаконити приєднання Західної України до УРСР
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

26 жовтня - почали Народні збори, щоб "узаконити" приєднання Західної України до УРСР

Фото - проект Локальна Історія.
Фото - проект Локальна Історія.
Фото - проект Локальна Історія.
Фото - проект Локальна Історія.
Фото - проект Локальна Історія.
Фото - проект Локальна Історія.
1/3
26 жовтня 1939 року у Львові почались маріонеткові Народні збори, які “узаконили” приєднання Західної України до УРСР, на ділі ж - чергову анексію території.

На захід, який проводили в Оперному театрі з'їхалися майже півтори тисячі делегатів, яких напередодні обрали мешканці краю. Однак виборами це назвати важко. Зі Сходу прибували керівні кадри і здебільшого саме їх і "висували" до Народних зборів. В будь-якому разі кандидат мав бути узгоджений з місцевим керівництвом КПУ.

Народні збори мали засвідчити “щире бажання” населення Західної України приєднатись до УРСР. Тому совіти озброїлись також місцевими авторитетами, яких під тиском, страхом репресій чи обіцянками залучили до дійства, серед них шанований учений-мовознавець Кирило Студинський (хоч саме він деякий час справді був прихильником радянської влади, поки не відчув її реальне панування), композитор Василь Барвінський, лікар Мар'ян Панчишин, письменниця та учасниця жіночого руху Іванка Блажкевич…

Виступити на зборах привезли також режисера Олександра Довженка. Присутнім був на той час перший секретар ЦК Микита Хрущов.

На заході було ухвалено чотири декларації, окрім постанови про входження Західної України до складу СРСР і возз'єднання з УРСР і встановлення у краї радянської влади також йшлося про конфіскацію поміщицьких і монастирських земель, і націоналізацію банків і великої промисловості.

Перша радянська окупація протривала до червня 1941-ого...

Проект Локальна Історія.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ