Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

26-річна дівчина з Червонограда, що на Львівщині, стала найменшою у світі мамою

Діагноз новоспеченої мамусі – гіпофізарний нанізм, тобто карликовість. Вона народилася з нормальною вагою - 3 кг 600 г, натомість у підлітковому віці перестала рости. Її брата спіткала така сама доля. Незважаючи на те, що ця патологія передається спадково, у родині ніхто від неї не потерпав. Батьки Марії та Андрія – високі та статні. Від першого шлюбу їхній тато має дітей нормального зросту.

Марійчин брат не міг ходити до школи – там всі з нього сміялися. Разом із ним дівчинці довелося навчатися вдома, хоча дуже хотіла ходити до школи. Вчителька регулярно навідувалася до маленьких учнів та займалася з ними індивідуально. Подужавши програму середньої школи, Марія навчалася швейного ремесла. Але кравчиня, яка передавала дівчині свій досвід, виїхала за кордон, тому повністю опанувати фах не вдалося, повідомляє ВЗ.

З майбутнім чоловіком Марія познайомилася в Інтернеті. Олег, який має зріст 1м 87 см, – сирота, проживав у Рівному. Спочатку хлопцю було важко звикнути до Марійчиного зросту, але він швидко зрозумів, що вона – його доля. Зріст дружини для нього не має значення: каже, що кохання - не обирає. Головне, що Марія повністю його розуміє та все в хаті робить. Найменша у світі мама й справді роботяща… Стоячи на табуретці біля плити, готує їсти, пече весільні торти на замовлення й ніякої іншої праці не цурається… Олег також від неї не відстає – в усьому допомагає. Поки жінка була вагітна, не дозволяв їй нічого робити: казав, щоб відпочивала й самотужки давав раду з господарством.

Своє весілля Марія та Олег відгуляли вдома. Вирішили зробити його у формі вечірки – запросили 26 людей, від весільної сукні дівчина відмовилася. Все на стіл наречена готувала сама - з допомогою мами та майбутнього чоловіка.

За словами завідуючого акушерським відділом фізіології та патології вагітних Львівської обласної клінічної лікарні Володимира Солощенка, під час вагітності Марійка перебувала під пильним наглядом лікарів у їхньому відділенні. «За 29 років стажу роботи ще такого не бачив!» – розводить руками к.м.н., доцент кафедри акушерства і гінекології, заслужений лікар України Олександр Паєнок, який опікувався незвичною пацієнткою під час вагітності та проводив кесарів розтин. Згадує, що коли вперше прийшов оглядати вагітну жінку, довго шукав її очима – поки пацієнтка не вийшла з-за ліжка. До вагітності Марія важила 26 кг, разом із плодом – 30 кг. За словами Олександра Станіславовича, за всіма канонами медицини для цієї жінки народження дитини – неможливе. Ніхто з медиків не зважувався взятися за цю справу, Марії неодноразово пропонували підписати папери щодо переривання вагітності. Але вона категорично відмовилася – по-перше, боялася брати гріх на душу, по-друге – планувала й хотіла мати дитину. Згадує, що сподівалася на Божу допомогу.

І сталося диво! Незважаючи на те, що носила велику дитину, до кінця вагітності «літала» сходами лікарні. На відміну від інших жінок, її жодного разу не потурбував токсикоз, нічого не боліло… Олександр Паєнок хвилювався, оскільки параметри пацієнтки не були пристосовані для виношування немовляти та пологів. Не уявляв, як жінка зможе залізти на операційний стіл, але вона впоралася і з цим завданням. Майбутній мамі вводили наркоз відразу троє спеціалістів. Довелося використовувати дитячу інтубаційну трубку: через те, що у Марії – викривлення хребта, зсередини пристрій впирався у нього. Визначати дозу препаратів доводилося з калькулятором – з розрахунку на кожен кілограм маси тіла. Натомість операція пройшла успішно – ввечері новоспечена мамуся вже сама піднялася з ліжка. На щастя, післяпологовий період проходить краще, ніж у багатьох.

Олег постійно перебуває біля дружини та донечки, якій вже дали ім’я – Вероніка-Аліна. Приємно дивитися, з якою турботою він піднімає жінку з ліжка, ставить її на підлогу, колише дитинку... Поки немовля не народилося – спеціально не йшов на роботу, щоб мати змогу допомагати Марії.

На шосту добу Олександр Станіславович планує зняти пацієнтці шви – тоді вона зможе повернутися додому. Щасливе подружжя планує привести на світ другу дитину – щоправда, лише тоді, коли Вероніка-Аліна піде в дитячий садок.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ