Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство  |  Волинь

28 червня - День Конституції України

Сьогодні, 28 червня, - День Конституції України.

У ніч на 28 червня 1996 року Верховна Рада України прийняла і ввела в дію Конституцію України. Документ отримав підтримку двох третин депутатського корпусу (315 народних депутатів). У ньому визначалася сильна президентська влада, гарантувалися права приватної власності, затверджувалися нова державна символіка, статус української мови як єдиної державної, Крим визнавався автономною республікою а складі України. А загалом, за тоненькою брошурою, якою Конституція України – сторіччя народної законотворчості.

Прийняття Конституції закріпило правові основи Незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність, стало важливим кроком у забезпеченні прав людини та громадянина, сприяло подальшому підвищенню міжнародного авторитету України на світовій арені.

Цікаво знати:

  • Українці завжди жили за законами. Можна пригадати "Руську правду" доби Київської Русі, і козацькі та гетьманські конституції, включно з Конституцією Пилипа Орлика – однією з найперших на європейських теренах, і Конституцію Української Держави 1918 року.
  • Конституцію України ухвалили у 1996 році, на п'ятий рік після проголошення незалежності, до цього часу Незалежна Україна використовувала Конституцію УРСР.
  • Україна стала останньою з колишніх радянських республік, яка прийняла нову Конституцію.
  • Народні депутати ухвалювали основний Закон усю ніч з 27 на 28 червня. Загалом вони безперервно працювали протягом 23 годин. .
  • День Конституції України — єдине державне свято, закріплене в самій Конституції: "Стаття 161. День прийняття Конституції України є державним святом — Днем Конституції України".
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ