Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

28 квітня – Всесвітній день охорони праці

28 квітня проголошено Всесвітнім днем охорони праці. У зв’язку з актуальністю розв’язання у державі проблем промислової безпеки на засіданні організаційного комітету з підготовки та проведення в Україні заходів з нагоди Всесвітнього дня охорони праці, яке відбулось 23 березня в Держпромгірнагляді, ухвалено провести у період з 24 по 30 квітня 2006 року Тиждень охорони праці з нагоди Всесвітнього дня охорони праці. Визначено основну тему: «Безпечна праця – гідна праця». Про це повідомила прес-служба Львівської ОДА.
Як зазначив заступник голови Львівської облдержадміністрації Ярослав Пітко, цю гуманну акцію підтримано і запроваджено в Україні ще чотири роки тому. Її мета – поєднати зусилля суспільства, органів державної виконавчої влади, громадських, профспілкових організацій у вирішенні нагальних проблем запобігання нещасним випадкам, професійним захворюванням, створенню безпечних умов праці на кожному виробництві.
Упродовж квітня на Львівщині передбачається проведення оглядів-конкурсів стану промислової безпеки на підприємствах України з метою заохочення роботодавців до активного сприяння культурі охорони праці, циклу теле-, радіопередач з актуальних проблем безпеки праці. Також відбудуться зустрічі керівників держави, облдержадміністрацій з представниками системи Держпромгірнагляду.
Основна мета, яка ставиться в проведенні такої акції – це насамперед зміна стереотипів вторинності сприймання суспільством питань безпеки на виробництві. Запропоновані заходи дозволять привернути увагу та консолідувати зусилля влади, профспілкових організацій, роботодавців та працівників у вирішенні найактуальніших питань промислової безпеки.
Окрім того, до 1 травня плануються комплексні обстеження і цільові перевірки стану охорони праці на підприємствах та розгляд їх результатів на засіданнях рад з питань безпечної життєдіяльності населення райдержадміністрацій, виконкомів міст обласного значення. Стан охорони праці та дотримання вимог промислової безпеки обговорюватимуть і збори трудових колективів за участю представників органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, наглядових та контролюючих структур. Також обласна влада збирається запропонувати власникам підприємств здійснити разові акції щодо виділення додаткових коштів, які спрямувати на реалізацію заходів поліпшення умов і безпеки праці працюючих та ін.
Більш ніж у 70 країнах світу 28 квітня є днем пам’яті жертв нещасних випадків на виробництві. Всесвітній день охорони праці міжнародної організації праці (МОП) співпадає з Міжнародним днем пам’яті загиблих та травмованих працівників. Цей день ініційований у 1996 році профспілковим рухом у всьому світі під управлінням Міжнародної конфедерації вільних профспілок (МКВП). МОП приєднується до відзначення цього дня й підтримує заклик МКВП до визнання його офіційним днем Організації Об’єднаних Націй (ООН).
За даними Міжнародної організації праці, щорічно у світі нещасні випадки на виробництві забирають життя більше 2 мільйонів працездатних працівників та близько 270 мільйонів отримують травми. На ліквідацію аварій та нещасних випадків щороку витрачається 4% світового валового продукту, або 1,2 трильйонів доларів. В Україні при зростанні промислового виробництва у 2005 році порівняно з попереднім роком, рівень виробничого травматизму знижено майже на 8,2%, а зі смертельними наслідками – на 6,5%.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ