Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

2 млрд грн на здешевлення кредитів для бізнесу: ВРУ підтримала перші зміни до бюджету-2020

Верховна Рада проголосувала у першому читанні за законопроєкт, яким пропонується виділити 2 мільярди гривень на програми здешевлення кредитів для малого та середнього бізнесу у 2020 році.

За відповідне рішення проголосувало 275 депутатів, для ухвалення рішення необхідно 226 голосів, пише Громадське.

Законопроєктом вносяться зміни до ухваленого нещодавно бюджету на 2020 рік, який ще навіть не почав діяти. Додаткові 2 мільярди гривень, які витратять на програми для бізнесу, планують отримати від погашення векселів Фонду гарантування вкладів фізичних осіб. Виділятимуть кошти в межах Фонду розвитку підприємництва.

2 мільярди гривень будуть видавати в межах програми «Повертайся та залишайся», яку анонсував президент України Володимир Зеленський. За задумом, в межах цієї програми малий бізнес зможе отримати до 1,5 мільйона гривень кредиту на власний розвиток під 5-9% річних терміном на 5 років.

Нагадаємо, що зазначену програму анонсував президент Володимир Зеленський 3 грудня. В її межах пропонують видавати кредити під:

  • 5% для нового або діючого бізнесу, який створить мінімум 2 робочих місця;
  • 7% для нового або діючого бізнесу, з виручкою до 25 мільйонів гривень на рік, який не створює робочих місць. При цьому, за кожне створене робоче місце такі підприємства зможуть зменшити розмір кредитної ставки на 0,5 відсоткового пункта;
  • 9% для діючого бізнесу з виручкою 25-50 мільйонів гривень на рік для розширення власної справи.

Раніше в уряді повідомили, що програма «Повертайся та залишайся» запрацює з 1 лютого. Видаватимуть гроші через Німецько український фонд. Загалом планується, що у 2020 році на здешевлення кредитів для бізнесу витратять 5 мільярдів гривень.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ