Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика  |  Cуспільство

300 - за списком, 150 - в округах, - опозиція висунула нові вимоги щодо закону про вибори

Представники опозиції в Тимчасовій спеціальній комісії з роботи над законопроектом про вибори народних депутатів не допустили проштовхування в якості базового для обговорення законопроекту документа від Партії регіонів. Про це заявив у четвер на брифінгу в парламенті голова Тимчасової спеціальної комісії з роботи над законопроектом про вибори, член «Фронту Змін» Руслан Князевич. Повідомила прес-служба партії.

Він нагадав, що створення ТСК було перемогою опозиційних фракцій, які наполягали на неможливості розгляду в сесійній залі законопроекту про вибори без узгодження з опозицією: «В результаті публічних кроків і політичного тиску опозиції більшість погодилася на створення ТСК, до роботи якої було відправлено всі законопроекти про вибори».

«Проте сьогодні представники депутатської більшості вжили спробу зробити базовим законопроект за авторства депутатів Олександра Єфремова та групи народних депутатів. Це той законопроект, проти якого радикально виступала опозиція з самого початку його внесення. Цей законопроект є законом про призначення членів Партії регіонів на посади народних депутатів. Нічого спільного з волевиявленням громадян він не має», - підкреслив Руслан Князевич.

Він заявив, що представники опозиції в ТСК озвучили директиви, які були підписані керівництвом двох опозиційних фракцій – головою фракції «НУ-НС» Миколою Мартиненком і першим заступником голови фракції «БЮТ-Батьківщина» Андрієм Кожемякіним. Вони передбачали, що в разі взяття за основу проекту ПР опозиція покидає засідання комісії, адже вважає за недоцільне брати участь в цьому абсурді.

Опозиція заявила, що готова до політичного діалогу довкола законопроекту, який отримав висновок Венеціанської комісії. Втім до цього законопроекту є кілька вимог.

Перша з них стосується зміни виборчої системи. Опозиція може погодитися на змішану систему виборів за умови зміни пропорції кожної з її частин: «А саме, ми пропонуємо 300 народних депутатів обирати за пропорційною виборчою системою, а 150 – за мажоритарною».

Опозиція вимагає забезпечити участь у виборах блоків політичних партій, зберегти однаковий виборчий бар’єр для партій і блоків, а також знизити прохідний бар’єр. «Готові починати дискусію щодо зниження з 1%», - додав Руслан Князевич.

Вимоги опозиція також стосується забезпечення демократичності виборчого процесу. Зокрема, щодо формування закордонних виборчих дільниць, права кандидатів-мажоритарників подавати кандидатури до виборчих комісій, висування кандидатів, права виправляти помилки й неточностей при реєстрації кандидата, виключного права ЦВК реєструвати кандидатів у депутати в одномандатних округах для забезпечення однакових строків реєстрації кандидатів-мажоритарників та списків.

Вимоги також стосуються ступенів захисту виборчих бюлетенів і забезпечення фінансування з державного бюджету передвиборної агітації кандидатів в державних та комунальних ЗМІ.

Вимоги стосуються і врегулювання голосування поза межами виборчих дільниць. Так, опозиція вимагає, щоб рішення ДВК щодо голосування поза її межами приймалося на основі заяви виборця та довідки медичної установи про стан здоров’я виборця.

Опозиція вимагає також допустити судове оскарження і визнання голосування недійсним в одномандатному окрузі. А також встановити, що загальний строк оскарження дій чи бездіяльності становить 5 днів.

За підсумками роботи комісії в четвер прийнято рішення, що до 14.00 понеділка, 14 листопада, представники більшості мають розглянути вимоги опозиції, донести їх до відома свого керівництва і дати чіткі відповіді щодо врахування цих пропозицій.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ