Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: 30 жовтня – Кагановичу звітували про вивезення до Сибіру 2,7 тис. сімей з Волині
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

30 жовтня – Кагановичу звітували про вивезення до Сибіру 2,7 тис. сімей з Волині

30 жовтня 1947 року Волинський обком КП(б)У направив секретарю ЦК КП(б)У Лазарю Кагановичу повідомлення щодо підсумків виселення сімей оунівців з території Волинської області.

Листівка УПА. Вивіз на Сибір у 1947-му. З альбому Ніла Хасевича «Графіка в бункерах УПА», 1952.

У документі сказано, що Міністерством державної безпеки був затверджений план щодо виселення 2,5 тис. сімей, проте після наполегливих клопотань обкому його було збільшено до 2,7 тис. сімей.

Під час операції виселили 2 716 сімей, з них сімей засуджених оунівців – 1 841, убитих оунівців – 544 і оунівців-нелегалів – 331.

Загальна кількість виселених людей склала 8 938 осіб (чоловіків – 1 927, жінок – 4 221, дітей – 2 790).

Нагадаємо, що 21 жовтня 1947 року почалась наймасовіша операція з переселення українців у Сибір під назвою «Запад».

21 жовтня - на Західній Україні вночі розпочалась масова депортація населення до Сибіру

В рамках цієї каральної акції понад 25 тисяч сімей Західної України стали жертвами радянських репресій. Тобто реальні цифри виселених перевищують 75 тисяч українців. З них близько 19 тисяч - чоловіки (переважно старшого віку), 35 тисяч жінок і 22 тисячі дітей. Операцію почали після півночі і закінчили впродовж наступного дня.

До квартир ще сонних людей вривалися військові у шинелях й після нетривалого обшуку дозволяли похапцем зібрати особисті речі, після чого у вантажівках доправляли на залізницю, де на людей чекали товарні вагони.

Операція «Запад» була частиною кількарічної боротьби сталінського режиму з українськими повстанцями. Весною 1947 року вийшов наказ міністерства держбезпеки (МДБ) УРСР із завданням "у найкоротші терміни ліквідувати бандитизм та національне підпілля на території західних областей України".

Ініціатори операції вважали, що масова депортація ускладнить вербування нових членів ОУН, спонукатиме підпільників здаватися та викличе страх серед місцевих жителів.

Під виселення підпадали всі повнолітні та неповнолітні члени сімей повстанців, засуджених, активних націоналістів, а також близькі родичі, що проживали разом з ними.

Для проведення операції було залучено 13 тис. 592 співробітника органів внутрішніх справ і військовослужбовців. Транспортування населення мало відбуватися із 87 залізничних станцій Західної України.

Підпілля попереджало про заплановану акцію, зокрема через поширення листівок «Ховайтеся, вас будуть виселяти». Проте точна дата виселення до кінця була невідомою, тому лише небагатьом вдалося врятуватися від депортації. Наприклад, на момент проведення виселення 21 жовтня у Рівненській області органи МДБ не виявили 338 родин (2 тис. 310 осіб), яких планували депортувати. Деякі родини напередодні операції спробували втекти в ліс, однак більшість з них згодом схопили радянські каральні війська.

Усіх їх чекали каторжні роботи на Сибіру.

За матеріалами УІНП та проекту Локальна Історія.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ