Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

337 львів’ян хочуть служити за контрактом

Лише у поточному році 377 мешканців міста Львова та області вирішили розпочати службу у Збройних Силах України у якості військовослужбовця за контрактом. Це найбільша кількість бажаючих не лише серед областей Західної України, але й загалом у державі. Про це, підбиваючи підсумки річної діяльності, розповів начальник 165-го Територіального центру комплектування військовослужбовцями за контрактом підполковник Ігор Назарко, повідомили у Західному регіональному медіа-центрі МО України.

Серед відібраних військовою установою у 2011 році кандидатів у професійні військові – 99 осіб із закінченою вищою освітою. А 58 із цього загалу – особи жіночої статі. Найпопулярнішими виявились Сухопутні війська, адже 243 кандидати на військову службу за контрактом виявили бажання служити у наземних підрозділах. Наступні у рейтингу – Повітряні сили ЗС України. Лави спеціалістів військових частин протиповітряної оборони та авіації поповнило 114 мешканців Львівщини. На жаль, прагнення до морської романтики галичани поки демонструють не дуже активно. Стати професійними матросами та старшинами на кораблях та у берегових частинах українських ВМС побажали 10 осіб.

"Найбільше військова служба за контрактом зараз цікавить молодь призовного віку. Серед усього загалу кандидатів у контрактники, підготовлених нашим територіальним центром комплектування у 2011 році, найбільше юнаків у віці 18-22 роки – понад 250 осіб. Юнаків без досвіду військової служби приваблює довгострокова перспектива. Перший контракт із військовослужбовцем укладається на три роки. Звичайно, служити строкову – значно менше. Усього один рік. Але й зарплатня у строковика не така велика. А от контрактник у підрозділі, який перебуває на бойовому чергуванні, або який входить до складу об’єднаних сил швидкого реагування отримує щомісяця від 2000 гривень і вище. А якщо контрактник проходить службу на бойовому кораблі ВМС України, що регулярно виходить у морські походи – його зарплатня мало чим відрізняється від офіцерської. До того ж, під час проходження військової служби за контрактом, молоді люди мають можливість поза конкурсного вступу до військових вищих навчальних закладів. Або, за бажанням, заочно навчатись у цивільних ВНЗ. До слова, половина із цьогорічних контрактників-новачків є студентами заочниками. До слова, більшість юнаків обирають контрактну службу, як альтернативну можливість залишитись поблизу рідної домівки і щовечора бачитись із батьками. Адже строковики, які служать лише рік, такої можливості не мають". – повідомив підполковник Ігор Назарко.

Перед початком служби кожен кандидат обов’язково проходить співбесіду у військовій частині, де бажає служити. Якщо його кандидатура підходить командуванню, а його задовольняють умови служби та побуту – подальша справа за фахівцями територіального центру комплектування. Фахівці-інструктори уважно вивчають морально-ділові якості кандидата, його фізичні дані та стан здоров’я. У 165-му ТЦК, до слова, до питань відбору ставляться дуже жорстко. Якщо у кандидата був конфлікт із законом, або інші асоціальні «сторінки» у біографії – до професійного війська дорога закрита. А от ті, хто дійсно гідний послужити своїй країні у військових лавах отримує підтримку фахівців на усьому шляху від кандидата на військову службу за контрактом, до набуття статусу солдата-професіонала.

На початку служби кожен контрактник обов’язково проходить навчання за обраною військовою спеціальністю у навчальних підрозділах ЗС України. Зі Львова відправка до таких тренувальних центрів відбувається чотири рази на рік. Пік активності громадян щодо бажання стати професійним військовим приходиться на осінні місяці.

Зі слів підполковника Ігоря Назарка, за останній рік фахівцям військової установи вдалося більше розповісти мешканцям Львівщини про військову службу за контрактом у Збройних Силах України. Ярмарки вакансій та кар’єри, які періодично відбуваються у місті Львові та районних центрах області, не обходяться без участі військових із 165-го Територіального центру комплектування. Біля камуфльованого кольору намету, який розгортають інструктори ТЦК під час таких заходів завжди є люди, там же можна отримати довідкову друковану інформацію, поспілкуватись з інструкторами, які також, до слова, є контрактниками. Допомагають інформувати спільноту й засоби масової інформації.

"Двері нашої установи завжди відчинені для усіх бажаючих поєднати свою долю із військом. Проте контрактником-професіоналом стає не кожен, хто звертається до нас. Ми працюємо на якість, але не кількість. Хоча, слід відзначити, що серед цьогорічних наших кандидатів жоден не змінив свого уявлення про службу після підписання контракту". – зазначив начальник 165-го Територіального центру комплектування військовослужбовцями за контрактом підполковник Ігор Назарко.

До слова, вище військове керівництво надало гідну оцінку фахівцям 165 ТЦК. Нещодавно у Миколаєві, на базі Перших центральних офіцерських курсів, відбулися збори, до яких залучалися начальники 25-ти Територіальних центрів комплектування та представники штабів видів ЗС України, що відповідають за якість призову на військову службу за контрактом. Під час цього заходу начальнику 165-го ТЦК підполковнику Ігореві Назарку було вручено перехідний кубок Начальника Генерального штабу - Головнокомандувача Збройних Сил України, як кращому Територіальному центру комплектування військовослужбовцями служби за контрактом за підсумками 2011-го навчального року.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ