Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

4 березня у Павлокомі відбулося вшанування пам’яті загиблих у 1945 році 365-ти українців

Офіційна делегація на чолі з головою Львівської облдержадміністрації Петром Олійником, до складу якої входило також більше сотні представників громадських організацій Львівщини, відвідала 4 березня польське село Павлокома, аби вшанувати пам’ять українців, які загинули тут від рук поляків 3 березня 1945 року. Тоді у Павлокомі закатували 365 українців. Дівчаток-українок розстрілювали, починаючи з 7-річного віку, а хлопчиків – з п’яти. Відтак врятуватися вдалося лише 36-ти особам. Про це повідомила прес-служба Львівської ОДА.
Тепер на цвинтарі завдяки керівництву Львівщини та зусиллям громадських організацій, а також за сприяння місцевої польської влади, постав Меморіал пам’яті на честь невинно убієнних українців. На центральній частині меморіалу викарбувані імена тих, хто загинув у березні 1945-го року.
Панахиду на могилах полеглих відправив Митрополит Перемисько-Варшавський УГКЦ єпископ Іван Мартиняк.
Відповідаючи на запитання польських та українських журналістів після панахиди, голова Львівської облдержадміністрації Петром Олійник зазначив: „Ми повинні сказати правду: так, українці убивали поляків, а поляки убивали українців. Це наша історія, яка ніколи не була простою для обох народів. І ми маємо попросити один в одного вибачення за те, що коїлося не на користь українського та польського народів. Тоді трагічні сторінки історії залишаться для істориків. А наші держави та народи поглиблюватимуть співпрацю в усіх галузях життя.”
Очікується, що у травні цього року відбудеться офіційне відкриття Меморіалу пам'яті у Павлокомі за участю президентів України та Польщі.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ