Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Волинь

50 історій скансену: у Львові покажуть унікальні експонати з усієї Західної України

Неймовірна подія року у Львівському скансені! До свого 50-ліття Музей відчиняє фонди, щоб продемонструвати унікальні експонати з усієї Західної України. У Центрі архітектури, дизайну та урбаністики Порохова Вежа відбудеться Виставка-розповідь "50 історій Львівського скансену". Про це інформує пресслужба Музей народної архітектури та побуту у Львові імені Климентія Шептицького.

Неймовірна виставка-розповідь про становлення скансену, присвячена 50-літтю Музею народної архітектури та побуту у Львові імені Климентія Шептицького відкривається у вівторок, 5 жовтня, у Пороховій вежі, за адресою вул. Підвальна, 4, м. Львів. Виставка триватиме з 5 жовтня по 30 листопада.

Весь 2021 рік Львівський скансен присвятив відзначенню свого 50-ліття. Головною подією урочистої річниці стане відкриття виставки-розповіді про становлення музею просто неба.

«50 історій Львівського скансену» – назва умовна, адже насправді музейних історій у десятки і навіть у тисячі разів більше. Виставка розкаже глядачам найцікавіші та найважливіші моменти в історії Музею, яка сягає значно глибших часів, аніж офіційне заснування інституції. Тут можна буде побачити численні збережені фото і музейні документи, раритетні архівні відео та фрагменти художніх фільмів, що у різні часи були відзняті на території Львівського скансену.

Кульмінаційною частиною усієї виставки є розповідь про непересічну фондову колекцію Музею народної архітектури та побуту у Львові імені Климентія Шептицького. Як і сам музей просто неба, експозиція умовно поділена на сектори: Бойківщина, Гуцульщина, Покуття, Буковина, Львівщина. У кожному з них глядач відкриє для себе захопливу історію з акцентом на найяскравіших зразках музейної збірки!

На відвідувачів чекають давні сакральні предмети і живопис з Бойківщини, унікальні гуцульські кахлі, оригінальний фаянсовий посуд, автентичні народні строї з Жидачівщини, мальовані й різьблені буковинські скрині – усі ці предмети, експоновані в одному просторі, в один час, у контексті ювілею і з новітнім дизайном, не залишать нікого байдужим до нашого традиційного народного мистецтва.

Організатори запланували проведення більше 20 різноманітних подій: кураторські екскурсії, лекції, майстер-класи, панельна дискусія. Куратори виставки – відомі львівські мистецтвознавці Остап Лозинський та Роман Зелінко. Захід відбудеться з дотриманням усіх чинних карантинних обмежень.

Ця виставка – подяка всім, хто доклався до становлення і розбудови Музею упродовж перших 50 років, а також зобов'язання перед тими, хто святкуватиме у майбутньому вже 100-літній ювілей Львівського скансену.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ