Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Економіка

50 працівників ВАТ «Львівгаз» беруть участь в акції протесту в Києві

Понад 50 працівників ВАТ «Львівгаз» беруть участь в акції протесту поряд з працівниками таких газопостачальних підприємств, як «Волиньгаз», «Закарпатгаз», «Івано-Франківськгаз», «Чернівцігаз» та «Чернігівгаз». Акція протесту проходить в Києві під приміщенням Кабінету Міністрів України, Міністерства палива та енергетики, Генеральної прокуратури, НАК «Нафтогаз України» та НКРЕ. Мета – привернути увагу перших осіб держави до ситуації, в якій опинилося газопостачальні підприємства.
Про це «Гал-info» повідомила керівник прес-центру ВАТ «Львівгаз» Світлана Рудєва. За її словами, на ВАТ «Львівгаз» та інші газопостачальні підприємства постійно чиниться тиск з боку державних силових структур, численні позапланові перевірки діяльності ВАТ «Львівгаз», які заважають забезпеченню безперебійного та безаварійного газопостачання споживачів області.
Як стверджує Світлана Рудєва, працівники газопостачального підприємства не відчувають підтримки з боку вищого керівництва держави, яке ігнорує ситуацію, «це є причиною того, що наше керівництво було змушене посилити охорону ВАТ «Львівгаз» підрозділами «Титан». Питання безпеки 5,6 тис. працівників підприємства стало проблемою тільки нашого керівництва», – розповіла в коментарі «Гал-info» Рудєва.
Ще одним з елементів силового тиску на роботу газовиків Світлана Рудєва називає небажання НКРЕ затвердити економічно обґрунтовані тарифи на транспортування та постачання газу для підприємства. «Наслідки цього – майже жебрацька зарплатня, на яку ми не маємо змоги забезпечити нормальне життя наших сімей. Середня зарплата на нашому підприємству становить сьогодні близько 900 грн. Це означає, що слюсарі, контролери, водії, зварювальники отримують на руки не більше 500 грн на місяць. Як можна вижити на такі гроші сім’ям? І це тоді, коли саме в наших руках перебуває енергетична й технологічна безпека України», – каже Рудєва.
За попередньою інформацією, акція триватиме два дні, але самі її учасники готові протестувати доти, доки не почують реакції з боку державних структур.
Начальник головного управління промисловості ЛОДА Земомислав Новікевич, коментуючи ситуацію, яка склалась довкола «Львівгазу», повідомив „Гал-іnfо”, що в управлінні ознайомлені з ситуацією і вже навіть провели спеціальну нараду. «Ми поінформовані про те, що на підприємство чиниться тиск. ЛОДА до підприємства зауважень не має, що ж до з’ясування стосунків між ВАТ «Львівгаз» та ДК «ГазУкраїни», то все має відбуватися тільки в правовому полі, ми тут не можемо втручатись», – сказав у коментарі «Гал-info» Новікевич.
Нагадаємо, що ВАТ „Львівгаз” отримав лист від ДК «Газ України» НАК «Нафтогаз України», в якому керівництво підприємства поставили до відома львів’ян про те, що з 1 січня 2007 року припиняється дія договору про користування газорозподільною мережею. Причиною, як значилось в офіційному повідомленні, є  низька дисципліна газоспоживання, а також неодноразові спроби махінацій з обсягами газу з  боку регіональних представників.
«Зокрема, 27 вересня 2006 р. на спеціалізованому аукціоні Української аграрної біржі з продажу природного газу ВАТ “Укрнафта” 4 підприємства з газопостачання і газифікації: ВАТ “Львівгаз”, ВАТ “Івано-Франківськгаз”, ВАТ “Чернігівгаз” і ВАТ “Волиньгаз” викупили переважні обсяги газу, що був виставлений на продаж.
“Волиньгаз” придбав 30 млн куб м; “Львівгаз”, “Івано-Франківськгаз” та “Чернігівгаз” – по 50 мільйонів кубометрів газу. Загальний обсяг придбаного облгазами палива газу таким чином становить 180 млн куб м.
Відповідно до Умов аукціону, Закону України “Про Державний бюджет України на 2006 рік” та Постанови Кабінету Міністрів України №1729 від 27.12.2001 “Про порядок забезпечення галузей національної економіки та населення природним газом”, виставлений на аукціон природний газ підлягав реалізації виключно населенню.
За підсумками аукціону, згідно з діючим законодавством, НАК “Нафтогаз України” включила придбані ВАТ “Львівгаз”, ВАТ “Чернігівгаз”, ВАТ “Волиньгаз” та ВАТ “Івано-Франківськгаз” обсяги газу в баланс листопада для реалізації населенню.
Станом на 8 грудня 2006 р., жоден з вищеназваних облгазів не оформив факт продажу видобутого ВАТ “Укрнафта” газу населенню, незважаючи на те, що фактичне споживання газу населенням відбулося.
ДК “Газ України” розглядає дії посадових осіб “Львівгазу”, “Чернігівгазу”, “Івано-Франківськгазу” і “Волиньгазу”, як спробу затягнути оформлення поставки газу населенню для того, щоб згодом переоформити газ для реалізації промисловим споживачам за більш високою ціною всупереч діючому законодавству.» сказано  в листі ДК “Газ України”.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ