Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

600 пунктів обігріву та 15 тисяч рятувальників готові протистояти сильним морозам

15 тисяч осіб особового складу Міністерства надзвичайних ситуацій, 203 одиниці інженерної техніки, близько 750 засобів для подолання водних перешкод, 200 одиниць електростанцій й 4 000 одиниць насосного обладнання знаходяться у стані готовності для ліквідації надзвичайних ситуацій, які можуть виникнути у зв'язку із ускладненням погодних умов на всій території України, повідомляє урядовий портал.

За необхідності також будуть залучені сили військових підрозділів Міністерства оборони. Крім того, протягом 27 січня МНС забезпечить роботу 600 пунктів обігріву людей в морози. Про це під час брифінгу повідомив Директор Департаменту цивільного захисту Василь Квашук.

«Ми готові реагувати на можливі надзвичайні ситуації. І техніка, і люди у нас приведені у бойову готовність. Розгорнуто пункти обігріву громадян, на місцях працюють командні пункти та пункти управління. За першою же командою голови ОДА чи Міністра наші підрозділи готові оперативно виїхати на місце надзвичайної події і забезпечити роботу. Ми можемо надати допомогу у техніці, ми можемо надати допомогу людьми, ми можемо забезпечити належні умови для роботи техніки та спецобладнання», - наголосив Василь Квашук.

Особливу увагу він звернув на те, що Український гідрометеорологічний центр прогнозує 1-5 лютого мінімальну нічну температуру у межах -29...-33°С, що досягатиме рівнів стихійного гідрометеорологічного явища. При цьому у південних і східних областях очікуються пориви вітру 17-22 м/сек., а в Криму й у Приазов'ї - 25-30 м/сек.

На акваторії Чорного й Азовського морів прогнозується посилення вітру й високі хвилі. Зокрема, на Чорному морі вони досягатимуть висоти 5 м, а на Азовському - 2 м. За словами Василя Квашука, такі температурні показники востаннє в Україні спостерігалися в 2006 році.

Квашук додав, МНС занепокоєне тим, що у зв'язку із сильними морозами та незадовільним станом обладнання, в якого вже перевищено термін експлуатації, в Україні можливі аварії в сфері житлово-комунального господарства - подібні до алчевської у січні 2006 року. Тоді без теплопостачання залишилися близько 60 тис. городян.

Крім того, директор Департаменту цивільного захисту повідомив, що, за інформацією Міністерства охорони здоров'я, на сьогодні в Луганській та Черкаській областях через переохолодження загинули 2 людини, ще 2 випадки обмороження частин тіла зареєстровано у Дніпропетровській області.

У зв'язку з цим МНС закликає громадян у сильні морози утримуватись від виходу на вулиці без необхідності та від поїздок за межі населених пунктів, намагатися не перебувати на відкритому повітрі та у холодних приміщеннях тривалий час, тепло одягатися, не зловживати алкогольними напоями, бути обережними під час руху на засніжених та слизьких дорогах.

Василь Квашук також зазначив, що Кабінет Міністрів створив оперативний центральний штаб з реагування на можливі надзвичайні ситуації на чолі з міністром регіонального розвитку, будівництва і житлово-комунального господарства Анатолієм Близнюком. До штабу увійшли керівники Міністерства надзвичайних ситуацій, Міністерства охорони здоров'я, Міністерства внутрішніх справ, Міністерства оборони, Міністерства інфраструктури, Міністерства енергетики та вугільної промисловості. У свою чергу МНС доручило своїм територіальним управлінням створити регіональні штаби.

При цьому під час брифінгу директор Департаменту цивільного захисту виключив можливість того, що морози в Україні сягнуть рівня, за якого виникне необхідність введення в країні надзвичайного стану.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ