Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

6 років священик не дозволяє селянам встановити пам’ятник жертвам боротьби за Україну, бо хоче будувати церкву

25 березня виповнюється 66 років з дня смерті о. Омеляна Ковча, який був примислений до лику блаженних Іваном Павлом II. Громада села Коросно Перемишлянського району Львівської області, де о. Ковч мав парафію, хоче поставити пам’ятник йому та ще 70 людям, котрі померли за волю України. Однак місцевий священик проти цього, бо задумав та тому місці збудувати церкву.

 

У 2003 році було проведено конкурс проектів пам’ятника, в котрому перемогли скульптор Василь Гурмак та архітектор Ярослав Климовський.

 

Однак сільський священик о. Олег Цимбала проти спорудження пам’ятника. Свою відмову мотивує тим, що на обраному місці хоче збудувати нову церкву. Дискусія поміж громадою і сільським парохом відбувається із 2004 року. За цей час активісти зверталися у всі можливі офіційні інстанції.

 

Як розповів член оргкомітету зі встановлення пам’ятника в селі Коросно Михайло Костів, 2 березня цього року члени громади зустрічалися із владикою Тарасом Сеньківом (апостольський адміністратор  Стрийської єпархії) і попросили, аби о. Цимбала замінили, або закликали його припинити чинити спротив спорудженню пам’ятника борцям за волю України.

 

Довідка.

 

Народився Омелян Ковч 20 серпня 1884 року у селі Космач (Івано-Франківська область). За ініціативою о. Омеляна без дозволу влади були споруджені читальня «Просвіти» і кооператив у Коросні, дерев’яна церква у присілку Североги.Під час німецької окупації о. Ковч закликав земляків не йти на службу в німецькі репресивні органи. Особисто захистив синагогу та схованих там євреїв. Навесні 1943 року гестапо арештувало о. Омеляна і перевезено до львівської в’язниці на вул. Лонцького. Пізніше був відправлений у концтабір Майданек (Люблін, Польща), звідки писав: «Ми тут усі рівні -  поляки, жиди, росіяни чи естонці… Коли я відправляю літургію, всі моляться. Моляться різними мовами. Умирають по-різному і я помагаю їм пройти цей міст». За офіційними даними, о. Омелян Ковч помер 25 березня 1944 року. 1999 р. Єврейська рада України на знак вдячності посмертно долучила о. Омеляна Ковча до праведників України. 27 червня 2001 року Папа Римський Іван Павло II проголосив його блаженним за віру, порятунок юдей без страху за власне життя та життя родини. Польський режисер Гжегож Лінковський у 2006 році зняв 50-хвилинний документальний фільм «Парох Майданека».    

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ