Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Волинь

6 травня - День святого Юрія і культ святих воїнів

Сьогодні, 6 травня, святкують День святого Юрія, який є покровителем землеробства і скотарства.

Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького на сторінці у Фейсбуці опублікував ікону XV ст. "Юрій-Змієборець зі сценами мук" із Дальови зі збірки музею.

"Подвигом добрим змагався Ти, страстотерпче Христовий Юрію, вірою, і мучетилів виявив Ти нечестя, і як жертву благосприятливу приніс Ти себе Богові. Тому й вінець перемоги прийняв Ти і молитвами твоїми, святий Ти всім подаєш прогрішень прощення"

Культ святого Юрія (Георгія) серед святих воїнів є чи не найбільш поширеним. Згідно з церковним переданням, св. великомученик Юрій жив у ІІІ ст.в Кападокії, на території Малої Азії, був сином знатних батьків і дослужився до високих чинів у війську імператора Діоклетіана. Через свою відданість Христові був страчений за наказом імператора.

Шанування культу святого Юрія почалось ще у V столітті у Візантії.
Найдавніші в українській традиції зображення святого Юрія та його життя зустрічаються у Софійському соборі в Києві (1017 р.). В іконах житійного типу ХІІ - ХІІІ ст. детально змальовано епізоди мук і діянь святого. Також, досить популярним сюжетом в іконографії святого Юрія є тема Змієборства, в основу якої покладено літературний сюжет "Чудо св. Юрія про змія і царівну", - сказано у повідомленні.

Ікона XV ст. "Юрій-Змієборець зі сценами мук" із Дальови зі збірки Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького презентує рідкісний іконографічний варіант, де зображені сцени мучеництва святого й епізод порятунку царівни від змія.

Подих століть: ікони святого Юрія - покровителя Львова

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ