Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

70 дітей зі 100 можна повністю вилікувати від гострої лейкемії

70 дітей зі 100 можна повністю вилікувати від захворювання на гостру лейкемію — заявила сьогодні, 18 вересня 2006 року, під час засідання Львівського прес-клубу реформ лікар відділення дитячої гематології ЛОДСКЛ, головний позаштатний дитячий гематолог ГУОЗ у Львівської області Ірина Цимбалюк.
«Гостра лейкемія — це злоякісне пухлинне захворювання системи крові. Щороку на Львівщині на гострю лейкемію захворює 25-30 дітей. Першопричинами цього є як генетичні фактори, так і фактори зовнішнього середовища, зокрема, радіаційне випромінування, хімічне забруднення повітря, харчових продуктів, стреси тощо. Лікування дітей, хворих на лейкемію, здійснюється у гематологічному відділенні Обласної дитячої спеціалізованої лікарні Львова. Ще 15 років тому лейкемія вважалася невиліковною хворобою. Сьогодні ситуація змінилася завдяки впровадженню у практику сучасних європейських програм стандартів хіміотерапії», — розповіла Ірина Цимбалюк. За її словами, Львівське відділення гематології є єдиним у Західному регіоні, де виконуються усі стандарти хіміотерапії злоякісних захворювань крові. Лікування є тривалим і дороговартісним. Інтенсивна хіміотерапія триває протягом 7-12 місяців, а загальний курс лікування — два роки. Вартість лікування для однієї дитини в середньому становить 50 тис. грн.
«На Львівщині вже є понад 300 дітей, які одужали від злоякісного захворювання крові. Багато з них — вже дорослі люди, здобули вищу освіту, створили свої сім’ї і виховують власних дітей», — додала Ірина Цимбалюк.
За її словами, впродовж останніх п’яти років функціонують державні програми «Діти України» та «Онкологія», за кошти яких відбувається закупівля медикаментів. У 2005 році ЛОДСКЛ отримала медикаментів на суму 730 тис. грн, а це половина від загальних потреб.
«У цьому році коштів виділили вкрай мало — лише 190 тис. грн, тому ми змушені шукати інші джерела фінансування. Для цього при лікарні був створений доброчинний фонд   «Порятунок дитини з лейкемією». У минулому році з коштів фонду було закуплено медикаментів і передано в лікарню на суму 106 тис. грн», — зазначила Ірина Цимбалюк.
Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ