Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство

«70% міських парків мають офіційні межі, тому закон захищає їх від забудов», - Зубач

За словами заступника міського голови з містобудування Любомира Зубача, вже 24 парки Львова мають офіційні межі, які дозволяють убезпечити їх від забудови, відповідно до закону.
Фото Гал-інфо, Олена Ляхович

Про це інформує пресслужба ЛМР.

«24 львівські парки мають межі! Якщо у відсотковому співвідношенні – не просто більше половини, а 70% міських парків мають офіційні межі, а отже, закон захищає їх від забудов.

У Львові на сьогодні є 36 парків разом із об’єктами природо-заповідного фонду. А також 113 скверів. Із них 24 парки та 37 скверів уже мають межі, окремі кадастрові номери. І передані в користування ЛКП та райадміністраціям (сквери – райадміністраціям, парки – ЛКП).

Ще 4 парки в процесі оформлення документів. На два із них документи перебувають на розгляді в Держгеокадастрі. Також на етапі завершення оформлення документів близько 10 скверів.

Тож станом на сьогодні лише щодо 4 парків ще не розпочато процес оформлення меж. Це не тому, що «хтось забув» чи недогледів. Все буде – працюємо по черзі. Адже оформлення меж міських парків – для Львова пріоритет.

Хоча така процедура не лише тривала, а й дорога. Вартість пакету документів на один парк у середньому коштує 30-100 тисяч гривень», - зазначив заступник міського голови з містобудування.

Також він розповів про результати роботи щодо оформлення меж парків та скверів, виконаної цьогоріч.

«З початку року 4 парки та 7 скверів отримали межі земельних ділянок. Загалом лише з початку 2021 року міське управління земельних ресурсів підготувало близько 20 проектів ухвал щодо земельних ділянок парків та скверів у Львові. Більшу частину з них депутати вже проголосували. Наприклад, відведено земельну ділянку під парк «Кольонія», затверджено проект землеустрою щодо парків «Горіховий гай», Замарстинівський та Роксоляни.

У департаменті містобудування не лише оформляють межі тих парків, які вже є, а й створюють нові. Цьогоріч уперше за останні кілька років у Львові з’явилося два нові парки, які створено «з нуля». Це парк на вулиці Роксолани (понад 20 га), який, до речі, вже й зареєстрований. Та парк у районі вулиць Орлика та Миколайчука (3 га). Щодо нього процедуру оформлення землекористування розпочали.

І варто наголосити, що створення цих парків ініціювали власне посадовці, а саме - управління земельних ресурсів департаменту містобудування.

Плюс 5 нових скверів. Нові зелені куточки з’являться на вул. Панаса Мирного, І. Франка, 165 – Карманського, Антоновича, 115 – Гіпсова, 36, Гніздовського – Вигоди, Пекарська,52-56 – Мечникова, 16. Щодо всіх цих адрес вже готові матеріали на створення скверів.

Очевидно, мова здебільшого про невеликі території, яким могла загрожувати забудова чи несанкціонований МАФ. Власне про це кейси на вулицях Щурата та Кримській. Там місто зіграло на випередження та ініціювало там створення нових скверів.

Як результат - новий сквер має з’явиться у районі вулиці Щурата – по сусідству із нещодавно створеним сквером імені Івана-Віталія Берези. Створення цього скверу підтримали всі профільні комісії. На черзі – голосування на сесії.

Документи оформлені навіть на найбільш проблемні парки. Ті парки, які тривалий час були особливо чутливими (через не до кінця оформлену земельну документацію були під прицілом несумлінних забудовників), сьогодні вже зареєстровані та мають свого користувача. А отже, захищені від зазіхань забудовників. До прикладу, йдеться про особливо чутливі парки «Замарстинівський» та «Горіховий гай», - підсумував Любомир Зубач.

Решта парків, як, наприклад, Снопківський, Парк Архангела Михаїла, які розташовані теж у хороших локаціях, вже на стадії завершення оформлення документів. Якщо донедавна хтось мав сумніви в оформлені речового права на ці парки - сьогодні це реальність», - підсумував посадовець.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ