Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: 70 років тому в урочищі Саліна виявили шахту з людськими тілами - жертвами НКВД
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

70 років тому в урочищі Саліна виявили шахту з людськими тілами - жертвами НКВД

фото - Адам Лозинський
фото - Адам Лозинський
фото - Адам Лозинський
фото - Адам Лозинський
фото - Адам Лозинський
фото - Адам Лозинський
фото - Адам Лозинський
фото - Адам Лозинський
1/5
26 червня в урочищі Саліна поблизу с. Ляцьке, нині Солянуватка Старосамбірського району Львівської області на території солеварного заводу місцеві мешканці виявили шахту вщерть заповнену людськими тілами.

За кілька днів червня енкаведисти стратили близько 3600 осіб місцевих людей, а також в’язнів пригнаних напередодні з Перемишля. В часі страт, щоби приглушувати постріли і крики мордованих, безупинно працювали двигуни. Спершу жертви розстрілювали, а коли катам забракло набоїв їх били дерев'яними молотами для трамбування солі та напівживими кидали до шахти.

Зі свідчень очевидців: «Вхід до шахти був засипаний жужелем, закладений дерном. Під ними були дерев'яні бруси. Коли їх розгорнули – вжахнулися! Вся шахта була закидана людськими тілами. Зверху лежала молода жінка. Відрізані груди, розпорений живіт, страшно побита голова. Біля неї лежала дитинка. Слідів побоїв на дитинці не було, видно засипали її живою. Верхні тіла, які недавно кинули в шахту, ще не роз’їла соляна ропа. Нижні, котрі першими знайшли смерть у соляних надрах землі, вже розклалися. Змішалася соляна ропа з тілами і кров’ю людей. Тоді той жах застиг у моїх очах, скував моє тіло, заморозив душу».

Вже після війни радянська влада, щоби затерти пам'ять про звірства та катування на території, де здійснено злочин облаштувала санаторій і школу-інтернат.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ