Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: 86 років тому народився археолог Борис Мозолевський, який відкрив світові скіфську пектораль
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

86 років тому народився археолог Борис Мозолевський, який відкрив світові скіфську пектораль

4 лютого 1936 року на Миколаївщині народився відомий археолог Борис Мозолевський, який відкрив світові пектораль, дослідивши скіфський курган Товста Могила.
Борис Мозолевський з пектораллю. 1971. Фото: litforum.com.ua.

Він мріяв стати військовим льотчиком, навіть вступив до спецшколи Військово-Повітряних сил в Одесі. Згодом  навчався в Єйському вищому військово-авіаційному училищі, аж поки  його не скоротили у зв’язку зі скороченнями в армії. 

Потому Борис Мозолевський відкрив для себе археологію. Він став активним учасником археологічних експедицій, якими керував скіфолог Олексій Треножкін. За написання вільнодумних віршів за ним стежили радянські спецслужби. Його звільнили з посади редактора у видавництві «Наукова думка».  «І коли зашморг вже зовсім мав зійтися навколо моєї шиї, збагнув я, що врятувати мене може тільки відкриття світового значення. – писав Борис Мозолевський в етюді «Шлях до себе», – Так вимріяв і вистраждав я собі свою Товсту Могилу. Зухвальство моє було винагороджене царською пектораллю. Замість Мордви я потрапив до Інституту археології АН УРСР, до якого мене поспішили зарахувати заднім числом».

Відкриття унікальної знахідки сталося 21 червня 1971-го поблизу міста Орджонікідзе на Дніпропетровщині. Золоту скіфську пектораль нарівні зі скарбами Тутанхамона вважають головною археологічною знахідкою ХХ століття.

УІНП

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ