Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

8 липня – Всесвітній день боротьби з алергією

Щорічно, 8 липня, у всьому світі відзначають Всесвітній день боротьби з алергією, який вперше був проведений у 2005 році за рішенням Всесвітньої організації алергії /WAO/ і Всесвітньої організації імунопатології /WIPO/ з метою привернення уваги суспільства до проблем алергології, необхідності проведення профілактичних та лікувально-діагностичних заходів. Про це повідомила прес-служба ГУ охорони здоров'я Львівської ОДА.

Хвороби, які ми тепер називаємо алергічними, були відомі дуже давно. Ще за часів Давнього Єгипту були описані симптоми, які можна розглядати як клінічні прояви алергії. Але, не дивлячись на це, людство звернуло увагу на цю недугу лише в XIX столітті, а розібралося в природі цього явища тільки до кінця XX століття.

Сьогодні кожний п’ятий мешканець планети страждає на те, чи інше алергійне захворювання.

Статистичні дані, які характеризують поширеність алергійних захворювань, свідчать, що даний час приблизно кожний третій дорослий житель нашої країни та кожна четверта дитина страждають тією, чи іншою мірою від алергії. З кожним роком зростають економічні втрати, пов'язані із цією патологією. Недостатність інформованості населення, а значить, неправильне та несвоєчасне лікування приводить до розвитку серйозних, часом загрозливих життю ускладнень.

«Алергія з’являється тому, що всі люди мають генетичну схильність до тих чи інших захворювань. Спадковими є всі недуги, й алергія — не виняток. Але потрібно чітко відмежовувати алергічну хворобу від ослаблення імунітету. Імунна система бере участь в алергічній реакції організму, тому що алергічні хвороби — це змінена реакція імунної системи. Проте вона не є результатом зниження захисних сил організму», — зауважує головний позаштатний алерголог управління охорони здоров’я Львівської ОДА Анізія Бандрівська.

Більше від алергії потерпає міське населення. Це відбувається через те, що на викидах міського транспорту, пилюці дуже добре осідають алергени, які потім розносяться на великі відстані. Останнім часом збільшилася кількість людей, хворих на алергію серед сільського населення, яке працює у промислових центрах.

Найменше поширена алергія серед мешканців полонин, які займаються натуральним господарством. Вони, за словами Аназії Бандрівської, практично не хворіють на поліноз — алергію, яка виникає внаслідок підвищеної чутливості на пилок рослин.

Кількість хворих на поліноз у Львівській області зменшилась за 6 місяців 2011 р. в 2 рази, в порівнянні з 2010 роком (зареєстровано 1800 хворих). Показник захворюваності на поліноз у Львівській області є на одному рівні з відповідним показником по Україні. Зменшення кількості хворих пов’язано, в першу чергу, з погодними умовами, які склалися в Україні та, зокрема, у Львівській області.

Анізія Бандрівська зазначила, що збільшення виявлення хворих у Львівській області, які звернулись вперше, пояснюється кращою діагностикою та належним наданням медичної допомоги населенню.

Проте, золотим правилом в лікуванні алергії залишається виявлення й усунення алергену, що дає реакцію, а також вчасне звертання до сімейного лікаря, обов’язкове уникнення шкідливих звичок та покращення екологічної ситуації в регіоні.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ