Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Волинь

8 листопада Церква вшановує пам'ять великомученика Димитрія Мироточця

8 листопада Церква вшановує пам'ять святого і славного великомученика Димитрія Мироточця.

Святий Димитрій народився в македонському місті Солуні, де його батько був начальником міста і таємним християнином. Побожні батьки побожно виховали й свого сина, а вмираючи, залишили йому не тільки маєток, але й інший, набагато цінніший скарб – глибоко вкорінену в серці святу віру. Імператор Максиміян довірив молодому, але хороброму і мудрому Димитрієві Фессалонікійську провінцію, призначивши його проконсулом, і наказав йому переслідувати й мучити християн. Однак дуже скоро імператорові донесли, що Димитрій не тільки не переслідує християн, але й сам прилюдно визнає християнську віру та інших до неї навертає. У 306 році Димитрій був страчений імператором Максиміаном. (за І. Я. Луцик, "Житія святих, пам'ять яких Українська Греко-Католицька Церква кожного дня впродовж року поминає")

У постійнй експозиції НМЛ ім. А. Шептицького представлена ікона Великомученика Димитрія з житієм зі с. Фльоринка, датована XVI cт.

Культ св. Дмитрія поширився у Візантії ще у IV ст. Саме з того часу відомі чуда, пов’язані з його іменем. Особливо святого шанували в Солуні (тепер – Салоніки, Греція), де вже в V ст. було збудовано великий храм на його честь. На українських землях вшанування св. Дмитрія починається відразу після хрещення Київської Русі. Святий вважався покровителем князів і війська.

Ікона з Фльоринки є одним з кращих зразків іконографії св. Дмитрія і загалом святих воїнів, створених згідно з візантійської традицією.

Джерело: Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ