Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Здоров'я

"90 % медичної допомоги має надаватися на первинному рівні", - Віктор Шафранський

"90 % медичної допомоги має надаватися на первинному рівні", - Віктор Шафранський. Поширила прес-служба МОЗ України.
Підсумовуючи сьогодняшній візит на Чернігівщину, заступник Міністра охорони здоров’я України Віктор Шафранський під час прес-конференції зазначив: "В цілому моє враження від перебування в медичних закладах області позитивне. Безумовно, існують проблеми, є питання, над якими потрібно працювати. Ми їх обговорили з Першим заступником Голови облдержадміністрації Леонідом Сахневичем та Начальником обласного управління охорони здоров’я Петром Гармашем. Вже опрацювали певний план дій із залученням фахівців Міністерства охорони здоров’я України, фахівців Управління для руху вперед."

Віктор Шафранський наголосив, що потрібно сконцентруватися на розвитку первинної ланки надання медичної допомоги, на засадах сімейної медицини, побудові єдиної оперативно-диспетчерської служби екстреної медичної допомоги у Чернігівській області.

Учасники прес-конференції зійшлися й у думці, що треба працювати у спільних робочих групах для покращання якості надання певних видів спеціалізованої медичної допомоги.

"У разі побудови ефективної первинної ланки та оперативної служби екстреної медицини, ми зможемо локалізувати понад 90% звернень наших пацієнтів вже на первинному рівні. Решта припаде на вторинний рівень – так званий спеціалізований і високоспеціалізований рівень медичної допомоги", - спрогнозував заступник Міністра охорони здоров'я України.

За його словами, після впровадження реформ лікувальний заклад одержить більше прав у розпорядженні коштами, керівництво закладів та створені при них наглядові ради самостійно визначатимуть пріоритетність витрат. Проте й відповідальність за це зросте. У пацієнтів також з’явиться вибір – у якій поліклініці чи в лікарні та у якого фахівця лікуватися. І чим більше звернеться людей до медичної установи, тим більше фінансування вона одержить. Діятиме принцип, коли гроші йдуть за пацієнтом, фінансується не ліжко-місце, а ефективно надана медична послуга.

При цьому понад сорок медичних програм, що реалізуються за державні кошти, продовжать функціонувати.

Відповідаючи на запитання журналістів, заступник Міністра запевнив, що при реформуванні медичної галузі буде враховано територіальні та демографічні особливості кожного регіону, і жителі жодного населеного пункту не залишаться без допомоги медиків.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ