Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Культура  |  Волинь

90 років тому у Києві відкрили будинок-музей Тараса Шевченка

10 листопада 1928 року у Києві було відкрито будинок-музей Тараса Шевченка. Навесні 1846-го Шевченко приїхав до Києва і оселився у будинку чиновника Івана Житницького на Козиному болоті (нині провулок Шевченка,8).

Помешкання поета складалося з невеликої кімнати, вікна якої виходили на вулицю, та майстерні. Разом з ним у будинку поселились приятелі Олександр Афанасьєв-Чужбинський та Михайло Сажин.  Шевченко разом з Сажиним малював київські краєвиди. Планували видати альбом, присвячений Києву.  У вересні 1847-го Шевченка заарештували у справі Кирило-Мефодіївців. Згодом будинок перебудовували, він переходив до різних власників. За часів гетьмату Павла Скоропадського мистецтвознавець Федір Ернст домагався, аби будівлю занесли до реєстру історичних пам’яток міста.

1923-го професор Василь Кричевський першим запропонував відкрити в будинку музей Тараса Шевченка. «Щоб на нього звернули увагу, кому слід, — писав професор. — Треба довести його до ладу і зафіксувати, що в будинку жив Шевченко, і варто було б улаштувати будинок Шевченка на «Козиному болоті» з хатою-читальнею, музеєм і т.п»

Будинок відремонтували, Кричевський керував художнім оформленням будинку-музею, складав проекти кімнат, майстерні й саду.

4 листопада 1927-го в будинку 8-а на Хрещатицькому провулку було відкрито музей-виставку. Через рік – 10 листопада – перший музей-будівлю Тараса Шевченка.

Підготували Леся Бондарук та Наталя Слобожаніна, УІНП.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ