Notice: Undefined index: volyn in /home/galinfo/web/galinfo.com.ua/public_html/lib/custom/mo_news_func.php on line 97
Новини України: 98 років тому народився легендарний полковник УПА Вороний
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Волинь

98 років тому народився легендарний полковник УПА «Вороний»

Цього дня 98 років тому народився легендарний полковник УПА «Вороний» – Василь Михайлович Левкович. Наш герой народився у селі Люблинець Старий Львівського воєводства (тепер Підкарпатське воєводство, Польща).

В 1939 р. Василь вступив в ОУН. У 1941 р. ввійшов до складу похідної групи ОУН під керівництвом Омеляна Грабця «Батька». А в липні-вересні 1941 р. «Вороний» працював інструктором окружної міліції у Рівненській області. З літа 1942 р. став заступником організаційного референта Дубнівського окружного проводу ОУН.

З березня 1943 р. був в УПА, керував ВО "Буг".

У грудні 1946 р. Василя заарештували, а в липні 1947 р. засудили до 25-ти років ВТТ. Звільнений з «Дубравлагу» 7 грудня 1971 р. Реабілітований 20 січня 1997 р. Нагороджений Золотим хрестом бойової заслуги УПА ІІ класу 5 березня 2008 р. З 2008 р. мешкав у Львові. Помер 13 грудня 2012 року.

Автор спогадів «Сторінки з пережитого комбатантом УПА», надрукованих у книзі «Спогади вояків УПА та учасників збройного підпілля Львівщини».

Уривок із спогадів Василя Левковича про зустріч із Миколою Лебідем:

«…Через кілька днів після інспекції в курені “Липея” я квартирував у Під’яркові. Мене покликав орг. реф. проводу «Скитан». З ним я побачив чоловіка середнього зросту, літ поза сорок, на вид енергійного і строгого. «Скитан» сказав мені, що друг провідник хоче зі мною поговорити. Той розказав мені, а також показав на зарисовках з топографічної карти (а карту я якраз мав з собою, і зарисовки збігалися) про розположення якоїсь повстанської частини в лісах на південь від Львова і про те, що німці знають про неї і в найближчі дні готують облаву на ці ліси.

Це було розположення куреня «Липея», я негайно передав повідомлення в курінь, щоб вжили відповідних заходів і перемістилися в інше місце, так що під час облави німці застали тільки порожні колиби і спалили їх. Як я пізніше довідався, провідник, з яким я говорив, був Микола Лебедь, який під час ув’язнення Бандери був Головним Провідником ОУН під псевдом “Максим Рубан”. Більше я його ніколи не стрічав…».

Джерело: Локальна Історія.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ