Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Культура

Аби врятувати дерев’яні церкви Львівщини, потрібно щонайменше 10 млн грн

«На збереження дерев’яних церков у Львівській області, потрібно виділити не менше як 10 млн грн., і це тільки для того, аби врятувати церкви, які валяться», ­– про це сьогодні, 5 січня, повідомив директор Львівської галереї мистецтв, Герой України Борис Возницький.

Натомість цього року на збереження дерев'яних церков на Львівщині,а саме на їх сканування з обласного бюджету планують виділити 200 тис. грн.

Сканування церков передбачає технічне обстеження стану церкви та виготовлення креслеників, які у випадкузнищення споруди допоможуть її відтворити чи реставрувати.

«Вартість сканування одного об’єкта2, 5 - 3 тис. грн. Таким чином ми плануємо просканувати цього року 70 церков. Насамперед ті, що в поганому стані. Також до кінця року плануємо створити електронну базу цих церков», – сказав депутат Львівської обласної ради, голова постійної комісії з питань культури, історико-культурної спадщини, духовного відродження та ЗМІ Орест Шейка.

«200 тис. грн - це замало, це тільки для того, аби зробити фотографії», - наголосив директор Львівської галереї мистецтв Борис Возницький .

Також він повідомив, що 8 церков Львівщини мають шанс отримати кошти ЮНЕСКО, оскільки міжнародна організація планує взяти їх під охорону.

Нагадаємо, за останні 20 років на Львівщині пропало близько 90 дерев’яних церков.На сьогодні в області налічується близько 600 дерев’яних церков та дзвіниць.

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ