Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Cуспільство  |  Кримінал

Афера довкола львівської кредитної спілки «Християнська злагода Київська»: завдано шкоди на 407 тис. грн

Справа львівської кредитної спілки «Християнська злагода Київська», де збитки становили 407 тис. грн, стала однією з найбільш резонансних в Україні. Про це сьогодні, 27 січня, повідомив Департамент Державної служби боротьби з економічною злочинністю МВС України.

 

Як йдеться у повідомленні, підрозділами Департаменту Державної служби боротьби з економічною злочинністю МВС України упродовж 2009 року викрито 779 злочинів (протягом 2008 року – 443 злочини) у сфері небанківського кредитування, за якими порушено 191 кримінальну справу.

Пред'явлено обвинувачення 97 службовим особам кредитних спілок, які, зловживаючи службовим становищем, здійснили розкрадання коштів спілок або оформили фіктивні договори про отримання кредитів на підставних осіб, які в подальшому привласнили.

Під час розслідування кримінальних справ пред’явлено обвинувачення 125 особам (у 2008 році - 101 особі), у тому числі 97 (52) службовим особам спілок та 29 (49) фізичним особам, що отримали кредити із використанням фіктивних документів. Тобто цього року спостерігається тенденція до зростання кількості викритих підрозділами ДСБЕЗ злочинів, що скоюють службові особи кредитних спілок (у 2008 році 51,5 % від кількості пред’явлених обвинувачень, торік - 81 %).

Протягом 2009 року закінчено розслідування та направлено до суду 98 кримінальних справ, з яких 77 стосовно службових осіб кредитних спілок та 21 стосовно фізичних осіб, що отримали кредити. У минулому році до суду спрямовано 25 кримінальних справ, по 23 з яких обвинуваченими є службові особи спілок, а по трьох - фізичні особи.

Із загальної кількості кримінальних справ, надісланих у 2009 році до суду, найбільш резонансними є справи, порушені стосовно посадовців кредитних спілок " Алчевська" (Луганська область), де збитки складають 52 млн. грн., "Капітал" (Черкаська область), де потерпілими визнано біля 76 осіб, збитки складають понад 8,8 млн. грн., "Південна" (АР Крим), де збитки складають 3,9 млн. грн., "Полтава і полтавці" (Полтавська область), де збитки складають 3,5 млн. грн., "Мрія" (Волинська область), де збитки складають 649 тис. грн. Решта справ, надісланих до суду, порушені стосовно керівників та службових осіб філій кредитних спілок, які шляхом підробки документів заволодівали грошами вкладників, серед яких кредитні спілки "Альянс-Україна" (Житомирська, Львівська, Рівненська області), "Жовківська громада" (Львівська область), "Українська кредитно фінансова група" (Волинська область), "Злагода" (Вінницька область), "Укркредит" (Донецька область), "Ваш достаток" (Хмельницька область).

У результаті проведення слідчо-оперативних заходів до 24 осіб застосовано запобіжний захід у вигляді арешту (АР Крим, м. Київ, Донецька, Тернопільська, Одеська, Полтавська, Львівська, Луганська, Рівненська, Хмельницька та Харківська області), до 31 особи застосовано захід у вигляді підписки про невиїзд.

Із кримінальних справ, що спрямовані до суду 2008 року, можна виділити 5 найбільш резонансних справ за сумами привласнених грошей.

Серед них: на Дніпропетровщині стосовно керуючого відділенням кредитної спілки "Українські кредити", збитки складають 1,8 млн. грн., стосовно директора філії "Полтава і полтавці" (Полтавська область), збитки складають 3,5 млн. грн., стосовно директора та головного бухгалтера спілки "Флагман" (Миколаївська область), збитки складають 1,6 млн. грн., стосовно заступника голови правління спілки "Допомога" (Хмельницька область), збитки 300 тис. грн. (засуджено до позбавлення волі терміном на 10 років), на Вінниччині, де директор філії КС "Перше кредитне товариство" привласнив 150 тис. грн. (засуджений до 3 років позбавлення волі).

Крім того, в жовтні 2009 року завершено досудове слідство по кримінальній справі, порушеної за матеріалами співробітників Державної служби боротьби з економічною злочинністю ГУМВС України в Харківській області, за ознаками злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 Кримінального кодексу України, стосовно групи осіб до складу якої входили посадові особи кредитної спілки " Капітал": організатор - голова наглядової ради, виконавці - голова правління та касир, які протягом 2007 – 2008 років з метою привласнення грошових коштів вкладників кредитної спілки, оформлювали завідомо неправдиві документи про надання кредитів на підставних осіб. Загальна сума завданих вкладникам збитків складає 47,4 млн. грн. Проведеною експертизою встановлено оформлення фіктивних кредитів на суму 28,9 млн. грн., потерпілими визнано 1 462 особи. Голові наглядової ради кредитної спілки і голові правління пред’явлено обвинувачення за ознаками складу злочину передбаченого ч.5 ст. 191 КК України та обрано запобіжний захід – арешт.

У зв’язку з поширенням правопорушень в сфері діяльності кредитних спілок та широким суспільним резонансом  такого роду злочинних проявів заходи з декриміналізації цієї сфери, захисту конституційних прав громадян – вкладників продовжуються.

Довідка.

На сьогодні згідно з даними Державної комісії з регулювання ринків фінансових послуг, до реєстру фінустанов внесено 830 кредитних спілок, з яких 472 спілки отримали ліцензію на залучення коштів та 230 спілок отримали ліцензію на надання кредитів за рахунок залучених коштів.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ