Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Агенція інформації та аналітики "Гал-інфо"
Слухай онлайн
Політика

Акредитація є додатковим порядком, який передбачає певні переваги, а не обмежує обсяг законних прав журналістів – Андрій Гнида

Законодавство України передбачає, що при органах місцевого самоврядування та органах державної влади може бути встановлено певні вимоги до акредитації журналістів, проте вони в жодному разі не можуть перешкоджати доступу представників ЗМІ до інформації та їх особистій присутності на заходах публічного характеру, яким, зокрема, є й сесія міської ради. Пояснив «Гал-info» юрист БФ «Твоє право» Андрій Гнида, коментуючи сьогоднішнє рішення Самбірської міської ради.

«Акредитація журналіста на сесію міської ради означає, що він має переважне право на отримання інформаційних пакетів, баз даних та інших документів. Відсутність акредитації означає, що цих інформаційних пакетів можуть не надати, і тоді журналіст має звертатися з офіційним запитом. Проте згідно з Законом України «Про інформацію» жодних обмежень права журналіста бути присутнім на заходах публічного характеру, яким є сесія представницького органу, немає», – сказав Андрій Гнида.
За його словами, акредитація є додатковим порядком, який передбачає певні переваги, а не обмежує обсяг законних прав журналістів. До того ж, Самбірська міська рада мала б ухвалити спеціальне положення щодо акредитації, яке б регламентувало її порядок. В іншому разі ці вимоги створюють перешкоди у професійній діяльності журналістів. Тож представники ЗМІ можуть звернутися до суду або ж навіть ініціювати порушення кримінальної справи через прокуратуру.
Сьогодні, 18 квітня, під час розгляду регламенту Самбірської міської ради було прийнято статтю, яка говорить, що представники ЗМІ повинні проходити акредитацію за два дні до початку сесії у відділі діяльності ради.

 

Якщо ви знайшли помилку, видiлiть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter.
НА ГОЛОВНУ